Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sällsynt paus. Den 26-årige politikern Pedro Rafael, till höger i bild, kampanjarbetar från tidig morgon till sen kväll inför den 7 oktober, då både presidentval och parlamentsval hålls. Till vänster hans medarbetare Guilherme Paiva.

Unga politiker kämpar för rättvist Brasilien

Fiffel, svågerpolitik och en av världens största korruptionsskandaler. Avskyn växer och det brasilianska folkets politikerförakt är utbrett inför veckans val. Men nu träder en ny generation politiker fram – som vill förändra samhället i grunden.

Den sömniga lågsäsongen i den brasilianska kuststaden Cabo Frio avbryts plötsligt av skarpa skott. Folk rusar hukande in i en restaurang för att ta skydd. En kvinna med barnvagn springer undan.

Gänguppgörelsen är över på ett ögonblick.

Snart hörs sirener, polisen är snabbt på plats. Våldet och kriminaliteten i större städer sprider sig vidare till andra orter, som ringar på vattnet, förklarar restaurangägaren för TT kort efter skottlossningen.

Val i veckan

Kampen mot våldet är en av de mest akuta frågorna för Pedro Rafael, en ung politiker som bedriver en intensiv valkampanj för mitten-högerpartiet Partido social democrático (PSD) i Rio de Janeiro. Han hoppas på en plats i parlamentet när Brasilien på söndag går till parlaments- och presidentval.

- Det handlar om rättvisa. Det allra viktigaste är att kunna garantera medborgarnas säkerhet och upprätta en fungerande rättsstat, vilket ju är själva fundamentet för ett samhälle, säger han.

Rafael förefaller beslutsam, men lågmäld, när TT träffar honom och hans kampanjmedarbetare Guilherme Paiva på en takterass i Copacabana. Mot bakgrund av den senaste tidens gigantiska korruptionsskandaler i Brasilien framstår Rafael som något av en udda fågel. En politiker som tycks oanfrätt av det politiska spelets cynism.

- Det är den nya generationen politiker som kan skapa förändring och utgöra en möjlighet till ett annat politiskt scenario. I dag har vi en massa äldre politiker med stora förmåner, som har kunnat påverka rättvisan genom ett utbyte av tjänster. Men jag tror att de har spelat ut sin roll, säger Guilherme Paiva.

”Situationen är ohållbar”

Själv framhåller Pedro Rafael det faktum att hans föräldrar inte är politiker som en fördel. Han har med andra ord inte fötts in i en politisk elit, något som borgar för ett oberoende, menar han.

- Den nuvarande situationen är ohållbar. Vi måste skapa bättre alternativ för vårt folk och för vårt land och en gång för alla försöka få bukt med korruptionen, säger Pedro Rafael.

Han ser det som ett gott tecken att rättvisan faktiskt har sin gång när det gäller den gigantiska korruptionshärva, med kopplingar till oljebolaget Petrobras, som började nystas upp redan i början på 2014. Utredningen som går under namnet Operacão lava jato – operation biltvätt – visade att ett stort antal politiker och näringslivstoppar var inblandade. Många huvuden har rullat sedan dess och flera ministrar har tvingats bort.

Känner skam

Men många väljare är luttrade och därmed fortsatt skeptiska. Barnskötaren Claudia da Silva Ribeiro tror till exempel att det är svårt för politiker att förbli okorrumperade. När de väl har klättrat tillräckligt högt upp på maktens stege blir de själva oundvikligen en del av systemet – hur lysande idealister de än är.

- Jag skäms för att vara brasilianska. Det som pågår är en skandal och de styrande är ett maffiagäng, säger hon.

Claudia da Silva Ribeiro har ännu inte bestämt sig för vem hon ska lägga sin röst på. Det finns inget tillräckligt bra alternativ och alla är lika goda kålsupare, anser hon.

På frågan om det ändå inte finns något hopp om framtiden svarar hon till sist att det i så fall krävs att man sopar rent och börjar om på helt ny kula.

- Kanske finns det ett ljus i slutet på tunneln, trots allt.