Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: TT
Bild: TT

Unicef: Ökat våld mot mexikanska flickor

Våldet i hemmiljö mot flickor i Mexiko har ökat kraftigt de senaste åren. År 2014 utsattes 24 000 flickor för grövre våld eller övergrepp inom familjen. En ökning med 30 procent sedan 2010, enligt en ny rapport från Unicef. Var femte flicka i åldern 15 till 17 år uppgavs ha blivit utsatt för någon form av familjerelaterat våld.

-Det är en alarmerande situation, säger Christian Skoog, Unicefs chef i Mexiko, till Thomson Reuters Foundation.

Enligt Unicef har nära två procent av alla flickor i landet råkat ut för någon form av sexuellt våld från en familjemedlem.

Ett problem är att våldet i hemmen till stor del går ostraffat. Enligt en paraplyförening för barnrättsorganisationer, Redim, straffas mindre än en procent av gärningsmännen i de fall en undersökning ens inleds.

-Det ger ett incitament att göra vad man vill med en pojke eller flicka för inget kommer att hända, säger Juan Martín Perez Garcia, chef för Redim.

Det kraftiga våldet i Mexiko, som har krävt mer än 200 000 liv sedan förre presidenten Felipe Calderón 2006 inledde ett krig mot drogkartellerna i landet, drabbar många barn. Enligt Unicef dödades 1 500 barn i Mexiko bara under 2017. Det motsvarar fyra dödade barn varje dag.

-Vi befinner oss mitt i en humanitär kris, säger Perez Garcia.