Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lådor med Astra Zenecas vaccin.
Uppgifterna kommer från den italienska tidningen La Stampa som citerar en källa inom det italienska hälsodepartementet. Bild: Stian Lysberg Solum

Uppgifter: EU-kommissionen förlänger inte kontraktet med Astra Zeneca

När EU:s kontrakt på vaccin från Astra Zeneca och Johnson & Johnson går ut kommer de inte att förlängas. Det rapporterar Reuters och hänvisar till den italienska tidningen La Stampa.

EU kommer inte att förlänga vaccinkontrakten med Astra Zeneca och Johnson & Johnson, som tillverkar Janssen-vaccinet. Det rapporterar Reuters och hänvisar till den italienska tidningen La Stampa som pratat med italienska regeringskällor.

Kontrakten löper ut vid årsskiftet vilket innebär att leveranserna under vår och sommar inte kommer att påverkas.

Enligt italienska La Stampa vill EU hellre ha covid-19-vaccin som bygger på mRNA-teknik, som de från Pfizer och Moderna. Vaccinen från Astra Zeneca och Janssen är så kallade vektorvaccin.

Reuters citerar en talesperson för EU-kommissionen som sagt att de håller alla möjligheter öppna för att vara förberedda för pandemins fortsättning, 2022 och efter det.

– Men vi kan inte kommentera kontraktsfrågor, tillade talespersonen.

Det italienska hälsodepartementet har avböjt att kommentera.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till SVT Nyheter att EU-kommissionen diskuterar hur man ska göra med vaccinen från Astra Zeneca och Janssen. Något beslut ska dock inte vara fattat, uppger Bergström.

Enligt honom är vektorvaccin inte användbara för att på lång sikt hantera mutationer.

– Beslutet har inget att göra med diskussionerna om säkerhet och effekt, säger Richard Bergström till SVT Nyheter.