Svartklädda demonstranter i Hongkong.
Svartklädda demonstranter i Hongkong.

Ursäkt i Hongkong efter ny miljonprotest

Miljontals människor slöt upp för att demonstrera i Hongkong på söndagen. De massiva protesterna har fått den lokala regeringen att be om ursäkt för sitt omstridda lagförslag – men än har det inte dragits tillbaka.

ANNONS
|

Demonstrationståget började röra sig från parken mot Hongkongs regeringskvarter vid 08.30-tiden (svensk tid). Flertalet av deltagarna var klädda i svart som en markering mot Carrie Lam, Hongkongs högsta politiska ledare som fram till i går förespråkat den kontroversiella lagen om utlämning till Fastlandskina.

Jimmy Sham från protestgruppen Civil Human Rights Front liknar det numera pausade lagförslaget vid ett knivhugg mot folket.

- Kniven nådde nästan vårt hjärta. Nu säger regeringen att den inte kommer att tryckas in mer, men vägrar samtidigt att dra ut den.

ANNONS

Studentledare släpps

Carrie Lam bad under söndagen om ursäkt till folket i Hongkong. I ett uttalande medger hennes kansli att det brustit i hanteringen och genomförandet av lagförslaget.

"Den högsta ledaren ber om ursäkt till medborgarna och lovar att ta emot kritiken med uppriktighet och ödmjukhet", står det i uttalandet, enligt AFP.

Några timmar senare meddelade den demokratiförespråkande aktiviströrelsen Demosisto att protestledaren Joshua Wong kommer att släppas fri. Wong var en av ledargestalterna under protesterna 2014, där demonstranterna emotsatte sig inskränkningar i det lokala valsystemet. Han har suttit i fängelse i två omgångar.

Sammandrabbningar

Två miljoner av de drygt sju miljoner invånarna deltog i demonstrationerna, enligt protestens arrangörer. Internationella medier uppskattar att det var omkring en miljon. Polisen, som flera gånger tidigare redovisat en mycket lägre uppslutning än arrangörerna, beräknar antalet till max 380000.

Lagförslaget ses av kritikerna som ett hot mot områdets självstyre och medborgerliga rättigheter. Arrangörerna har meddelat att demonstrationerna kommer att fortsätta tills förslaget skrotas helt och Carrie Lam avgår. Man kräver också att gripna studenter ska släppas.

I onsdags bröt våldsamma sammandrabbningar ut när polisen sköt gummikulor och tårgas mot demonstranterna. Sammanlagt har runt 80 personer, varav flera poliser, skadats i vad som tycks vara den största missnöjesyttringen i Hongkong sedan det lämnades över till Kina för 22 år sedan. Elva personer har gripits.

ANNONS

- Jag tänkte inte komma i dag men när jag såg vad som hände i onsdags, att folket i Hongkong slogs ned, smärtade det mig så. Så jag bestämde mig för att gå hit, säger Matt Chan, en av demonstranterna, till Reuters.

Hyllar död aktivist

Utanför ett köpcentrum med utsikt över platsen för våldsamheterna har vita blommor och papperslappar med hyllningar lagts på hög för att hedra en aktivist som dog när han föll ned från byggnaden. Mannen hängde upp en banderoll med budskapet "Dra tillbaka förslaget om utlämning till Kina. Vi gjorde inte uppror. Släpp studenter och skadade".

En tyst minut kommer att hållas för att hedra honom.

- Han tog en blodig väg. Jag beundrar hans energi. Jag beundrar hans mod, säger en 26-årig demonstrant till AFP.

Polisen utreder dödsfallet som självmord.

USA:s president Donald Trump planerar att diskutera situationen i Hong Kong med Kinas president Xi Jinping vid stormaktsmötet G20 i Japan senare i juni, meddelar den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

ANNONS
TT-AFP-Reuters
Fakta: Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Detta organ infördes trots protesterna.

Källor: NE, The Guardian, AFP.

ANNONS