USA säger att handelssamtalen med Kina påverkas av landets hantering av protesterna i Hongkong. Arkivbild från söndagens protester.
USA säger att handelssamtalen med Kina påverkas av landets hantering av protesterna i Hongkong. Arkivbild från söndagens protester. Bild: Kin Cheung/AP/TT

USA och Kina i nytt ordkrig om Hongkong

ANNONS

USA:s vicepresident Mike Pence upprepar landets ståndpunkt att det blir svårare att få till ett handelsavtal med Kina om situationen i Hongkong trappas upp till våldsamheter.

– Vår regering kommer att fortsätta uppmana Peking att agera på ett humanitärt sätt och uppmana Kina och demonstranterna i Hongkong att lösa sina meningsskiljaktigheter på ett fredligt vis, säger Pence i ett tal på måndagen.

Vad USA tycker är oväsentligt, låter det från kinesiskt håll.

"Den politiska och opinionsbildande eliten i USA måste inse att även om de har möjlighet att egga på Hongkongs radikala demonstranter och göra det svårare för Hongkong att återställa ordningen så kan de absolut inte påverka Pekings beslut om situationen i Hongkong", står det på ledarplats i den kinesiska tidningen Global Times, som lyder under och agerar språkrör åt kommuniststyret.

ANNONS

I artikeln står vidare att Kina hoppas att Hongkongs myndigheter kan få situationen under kontroll, men att Kina tvingas till ett "kraftfullt ingripande" om så inte sker.

ANNONS