Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett ryskt stridsflygplan av typen SU-24M lyfter från en bas i Syrien. Arkivbild.

USA pekar ut Ryssland för SDF-attack i Syrien

Den väpnade oppositionsgruppen SDF, som stöds av USA, säger sig ha attackerats av stridsflyg tillhörande den syriska regimen eller dess allierade ryska styrkor i provinsen Deir Ezzor. Rysk militär nekar till attacken men USA pekar rakt av ut ryska styrkor som skyldiga.

Sex SDF-soldater skadades i attacken, uppger SDF-företrädaren Ahmed Abu Khawla. Flygplanen kom från regeringskontrollerat territorium och slog till mot militära ställningar längs Eufrats östra strand, enligt Khawla.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon pekar nu direkt ut ryska styrkor som skyldiga till angreppet mot SDF-trupperna.

Och inte nog med det: enligt Pentagon visste Ryssland att det fanns SDF-styrkor i det område där de slog till. Det fanns också militära rådgivare från andra länder i den USA-ledda alliansen på plats i området men dessa klarade sig oskadda, enligt Pentagon.

Ryssarna nekar

SDF deltar i striderna mot extremistgruppen IS.

Men den ryska militären förnekar kategoriskt att den angripit SDF.

- Det är inte möjligt. Varför skulle vi bomba dem? säger Igor Konashenkov, talesperson för ryska militären på en bas i Syrien, till AFP.

Har kontaktvägar

Striderna i Syrien präglas av att många olika parter deltar som är allierade och fientliga till varandra i ett komplext mönster. Säkerhetspolitiska bedömare har flera gånger varnat för riskerna med att de olika sidornas väpnade styrkor kan börja skjuta på varandra av misstag, även om de inte är uttalat i strid med varandra.

De ryska och de amerikanska flygstridskrafterna har upprättat kontaktvägar för att i stora drag informera varandra om var deras stridskrafter i Syrien kommer att befinna sig vid givna tidpunkter för att minimera dessa risker.