Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

General Mark Milley, ordförande i USA:s högsta försvarsråd. Arkivbild.
General Mark Milley, ordförande i USA:s högsta försvarsråd. Arkivbild. Bild: Michael Reynolds/AP/TT

USA:s toppmilitärer ställer sig bakom Biden

USA:s ledande militärer fördömer stormningen av Kapitolium i ett uttalande, där de tydligt ställer sig bakom Joe Biden som tillträdande president.

"Yttrande- och mötesfriheten ger ingen rätten att använda sig av våld, uppvigling, eller att göra uppror", skriver det högsta försvarsrådet (Joint chiefs of staff) som leds av general Mark Milley.

Det ovanliga uttalandet kommer en knapp vecka efter det att Trumpanhängare gick till våldsamt angrepp mot kongressen i Washington DC. "Varje försök att störa den konstitutionella ordningen strider inte bara emot våra traditioner, värderingar och vår svurna ed – det strider mot lagen", heter det vidare i uttalandet.

Sittande president Donald Trump nämns inte, men det klargörs från militärledningens sida att den kommer att lyda Joe Bidens order i framtiden, och att den tillträdande presidenten kommer att sväras in som bestämt den 20 januari.

Trump har envist, men utan belägg, hävdat att det var han som vann valet.

Högsta försvarsrådet, som representerar de olika grenarna av det amerikanska försvaret, skriver att militären kommer att "försvara USA mot alla fiender, utländska och inhemska".