USA stoppar utländska medborgare som har varit i Brasilien de senaste 14 dagarna från att komma in i landet, meddelar Vita huset. Arkivbild.
USA stoppar utländska medborgare som har varit i Brasilien de senaste 14 dagarna från att komma in i landet, meddelar Vita huset. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT

USA stoppar resande från Brasilien

USA stoppar utländska medborgare som har varit i Brasilien de senaste 14 dagarna från att komma in i landet. Och antalet registrerade smittade i Brasilien ökar med nära 16 000 fall.

ANNONS

Sydamerika har blivit en ny mittpunkt för coronapandemin, konstaterade Världshälsoorganisationen (WHO) i fredags. Brasilien är hittills värst drabbat på kontinenten, och under söndagen steg den officiella siffran över antalet smittade till nära 363 000 – den näst högsta siffran i världen, efter USA.

Nära 23 000 dödsfall i den sydamerikanska jätten kopplas till covid-19, enligt Johns Hopkins University.

De höga siffrorna har fått USA att stoppa utländska medborgare som har varit i Brasilien de senaste 14 dagarna från att resa in i landet.

– Vi hoppas att det här (stoppet) bara är en tillfällig åtgärd, men på grund av läget i Brasilien gör vi allt vi kan för att skydda det amerikanska folket, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien i tv-programmet "Meet the press".

ANNONS

Han säger vidare att USA även håller koll på andra länder på södra halvklotet och utesluter inte att fler inreseförbud kan komma. Sedan tidigare har USA stoppat utländska resenärer från bland annat EU-länderna, Kina och Iran.

I en kort kommentar konstaterar Brasiliens ledning att beslutet följer tidigare inreseförbud till USA och att det inte är ett politiskt ställningstagande. "Det här är inget beslut specifikt riktat mot Brasilien", skriver Filipe Martins, rådgivare åt president Jair Bolsonaro på Twitter.

ANNONS