Läget är spänt i Ukraina och nu beordrar USA hem alla anhöriga till personalen på den amerikanska ambassaden. På bilden en ukrainsk soldat på övning i veckan i en park i huvudstaden Kiev.
Läget är spänt i Ukraina och nu beordrar USA hem alla anhöriga till personalen på den amerikanska ambassaden. På bilden en ukrainsk soldat på övning i veckan i en park i huvudstaden Kiev. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

USA till anhöriga: Lämna Ukraina

På grund av det oroliga läget i Ukraina beordrar USA:s utrikesdepartement anhöriga till all amerikansk personal på ambassaden i Kiev att lämna landet, rapporterar flera internationella medier.

ANNONS
|

Beskedet kom på söndagen och enligt uttalandet kan även icke-nödvändig personal på ambassaden få åka till USA på regeringens bekostnad. Amerikanska utrikesdepartementet uppmanade samtidigt amerikanska medborgare som befinner sig i Ukraina att överväga att lämna landet.

UD understryker samtidigt att det inte rör sig om någon evakuering och att ambassaden i Kiev kommer att vara fortsatt öppen så länge det är säkert. Förhållandena är däremot ”oförutsägbara och kan försämras med kort varsel”, menar UD.

Amerikaner uppmanas i synnerhet att undvika att vistas i gränsregionen mellan Ryssland och Ukraina.

”Res inte till Ryssland eftersom det är spänt vid gränsen mot Ukraina”, skriver UD i ett uttalande på söndagen.

ANNONS

LÄS MER:Storbritannien: Ryssland planerar införa prorysk ledare i Ukraina

Ryssland förnekar en attack

Ett av påstående säger att det finns rapporter som tyder på att Ryssland planerar att invadera Ukraina, rapporterar BBC News.

– Det finns rapporter om att Ryssland planerar betydande militära aktioner mot Ukraina, sade utrikesdepartementets råd.

Det är dock något som Ryssland själva förnekar. Samtidigt varnar Natos chef om en ökad risk för en ny konflikt i Europa. Närmare 100 000 ryska medborgare ska ha samlats vid gränserna, enligt nyhetsbyrån.

I uttalandet på söndagen berättade USA:s utrikesminister Antony Blinken att USA och Europa kommer att agera snabbt om Ryssland skulle välja att överskrida gränserna.

– Om ytterligare en rysk styrka går in i Ukraina på ett aggressivt sätt, som jag sa, skulle det utlösa en snabb, allvarligt och enad reaktion från oss och från Europa, sade Blinken till CNN.

LÄS MER:Baltstaterna skickar robotar till Ukraina

ANNONS