Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera som överlevde terrorattentatet på Utøya 2011 blir av allt att döma invalda i norska stortinget till hösten. Arkivbild.
Flera som överlevde terrorattentatet på Utøya 2011 blir av allt att döma invalda i norska stortinget till hösten. Arkivbild. Bild: Stian Lysberg Solum/AP/TT

Utøya-överlevande tar plats i stortinget

Flera som befann sig på Utøya vid terrorattentatet 2011 tar plats i det norska stortinget. Vid valet i september ser minst sex överlevande ut att bli invalda för Arbeiderpartiet, skriver VG.

– Jag tyckte att det var svårt att fortsätta med politiken, men det var ännu svårare att inte göra det, säger 32-årige Torbjørn Vereide till tidningen.

Han står överst på Arbeiderpartiets lista i valkretsen för Sogn och Fjordane. Av allt att döma får han sällskap av ytterligare fem partikollegor som befann sig på Utøya den 22 juli 2011 när han väntas göra debut i storstinget efter valet i höst. Samtliga är mellan 31–36 år gamla.

– Magasinet som Breivik laddade, laddades inte bara med kulor. Det var också laddat med hat. Det har nu gått tio år. Det är vår uppgift att tillsammans se till att magasinet inte laddas igen, förklarar Vereide till VG.

Redan 2013 valdes tre överlevande från Utøya in i storstinget. Vid förra valet 2017 valdes sex stycken in. Fyra av de sex som står högt upp på Arbeiderpartiets listor till höstens val ställer upp för omval och har suttit minst en mandatperiod.

En 22-årig Torbjørn Vereide intervjuas dagen efter att han överlevt attentatet på Utøya 2011. I höst ställer han upp i valet till stortinget.
En 22-årig Torbjørn Vereide intervjuas dagen efter att han överlevt attentatet på Utøya 2011. I höst ställer han upp i valet till stortinget. Bild: Aleksander Andersen/Scanpix/TT