Utbrottet på La Palma har pågått en månad

För en månad sedan, den 19 september, öppnade sig den första kratern i vulkanen Cumbre Vieja på kanarieön La Palma. Sedan dess har fler kratrar bildats och lavan har oavbrutet strömmat ur vulkanen.
– Det finns inget som tyder på att det kommer att sluta snart, säger Björn Lund seismolog och vulkanexpert vid Uppsala universitet.

ANNONS
|

Sedan utbrottets början har cirka 2000 byggnader förstörts, runt 7000 personer har fått evakueras från sina hem och lavan täcker mer 742 hektar mark. Redan innan utbrottet började myndigheterna på ön varna invånarna för ett stundande utbrott och människor som bodde i riskzonen evakuerades.

– Man mäter både jordbävningar i marken och hur området runt vulkanen sväller, vilket är ett tecken på att det samlas magma. I samband med utbrottet höjde sig bergssidan ganska rejält. Eftersom man har övervakningssystem som funkar så pass bra så började man evakuera redan innan utbrottet började, säger Björn Lund.

Sedan vulkanutbrottet har boende på ön fått utstå dagliga jordbävningar, de flesta av mindre magnitud, aska som regnar ner från vulkanen och följer med i vindens riktning och tusentals har fått göra sig beredda på att när som helst tvingas lämna sina hem.

ANNONS

– Det är jättemånga jordskalv varje dag. Härom dagen var det ett skalv som kändes riktigt mycket. Hela huset ryckte till och sedan började allt skaka. De flesta skalven varar ju bara några sekunder så ibland kan man vakna upp mitt i natten utan att man egentligen vet vad som väckt en, för skalvet redan är över, säger svenska Anki Tynninen som bor på La Palma.

Oro bland invånarna

Anki Tynninen från Malmö har bott på ön sedan 2008. När GP når henne under måndagen har hon precis varit ute och rengjord taket på sitt hus från vulkanaska.

– Detta är tredje gången denna månaden som vi fått rejält med aska här där jag bor. Ibland har det regnat aska och det låter som stora regndroppar. I dag har jag fått sopa och spola rent taket för så fort det blåser lite får vi det över oss annars, säger hon och tillägger att munskydd och paraply numera är standard på ön för att skydda sig mot askregnet.

Anki Tynninen, som bor på den sydöstra delen av ön, säger dock att hon ändå varit förhållandevis skonad från vulkanutbrottet. Lavaströmmarna som flödat konstant ner från vulkanen i en månad har inte utgjort någon fara för hennes hem och trots att hon fått städa huset från aska syns bilder från andra delar av ön där folk står och skyfflar bort vulkanaska från marken.

ANNONS

Oron bland de boende på ön har dock växt sig starkare. Anki berättar att epicentrum för jordskalven flyttat sig allt närmre hennes sida av ön vilket har inneburit en stor oro bland invånarna för att en ny krater ska öppna sig i närheten. Förra veckan bjöd kommunen in till ett stormöte för att lugna de oroade invånarna.

– Experter kom dit och förklarade att vi inte behöver vara oroliga för de har stenkoll och säger till oss om det skulle bli en ny öppning. Men de har också sagt att det är bra att vara förberedd och ha en väska packad, säger hon och berättar att hon och hennes man packat och förberett en evakueringsplan om de skulle behöva lämna sitt hem.

– Jag hoppas vi slipper göra det men det är bra att redan ha allt färdigt. Nu har vi allt stående inomhus, men blir det mer oroligt packar vi in allt i bilen så vi bara kan sätta oss och köra därifrån.

 Björn Lund seismolog och vulkanexpert vid Uppsala universitet.
Björn Lund seismolog och vulkanexpert vid Uppsala universitet. Bild: Uppsala universitet

Svårt att veta när det tar slut

Seismologen Björn Lund menar att vulkanutbrottet på La Palma varit ett relativt lugnt sådant. Sedan utbrottets början har bergssidan inte höjt sig något särskilt trots de många jordskalven långt ner i marken.

– De relativt stora jordskalven gör att man misstänker att det tränger upp ny magma djupt nerifrån. Men att marken inte höjs är bra för det innebär att magman inte samlas utan det sprutar ut i samma fart som det kommer in. Då har utbrottet stabiliserat sig, säger han.

ANNONS

I nuläget finns det inget som tyder på att utbrottet börjar lida mot sitt slut och det är i stort sett omöjligt att veta hur länge ett utbrott kan hålla på. Björn Lund menar att man kan kolla på gamla utbrott för att få sig en ungefärlig uppfattning men det är inget som går att säga helt säkert.

– Någonstans mellan 20-80 dagar tror man är rimligt, säger han.

Inga personer har omkommit i samband med vulkanutbrottet.

ANNONS