Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nytillträdde brittiske utrikesministern Boris Johnson är ökänd för att kasta förolämpningar omkring sig. Nu kan han tvingas tona ner sin tidigare retorik.

Utnämningen av Johnson upprör

Draget att utse brexit-toppen Boris Johnson till Storbritanniens utrikesminister gjorde många förvånade. Han har förolämpat människor runt om i världen och frågan är hur stor reell makt han nu får.

Theresa May förväntades att som nytillträdd brittisk premiärminister plocka in flera brexit-företrädare i regeringen. Men få verkar ha trott att den kontroversielle Boris Johnson skulle få en så pass prestigefylld post. Nu spekuleras om flera tänkbara motiv till utnämningen.

- En förklaring är att de som faktiskt kampanjade för en brexit ska få ta ansvar för det. Då kan Theresa May skylla på dem om det ses som misslyckat, säger Lena Karlsson på Utrikespolitiska institutet.

Delade meningar

Även David Davies, som blir minister med ansvar för EU-utträdet och Liam Fox, ny minister för internationell handel, får stort ansvar för konsekvenserna av resultatet i folkomröstningen den 23 juni. Deras roller kan också ses som ett sätt att begränsa makten för den skandalomsusade Johnson.

I London är meningarna om det hela delade. 27-åriga Carmen Lambrianos tycker det var tur att Johnson inte fick direkt ansvar för att förhandla om utträdet ur EU.

- Men även om jag nödvändigtvis inte håller med honom är han inte en fullständig idiot, han är rätt smart, säger hon till TT:s utsände.

Hålla i schack

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault reagerade på utnämningen med att kalla Johnson en lögnare och i europeisk press benämns han som en politisk gycklare. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sade att han var förbannad på brittiska "ansvarslösa politiker" som först lockade landet att lämna EU och sedan "vägrade ta ansvar och gick och spelade cricket".

Röster har höjts för att Johnson borde inleda sin tid som minister med att åka runt och be de många politiker och folkgrupper han förolämpat om ursäkt. Oavsett vilket tror Karlsson att han måste tona ner sin retorik.

- Han har fått en väldigt tung post, men en post som Theresa May kanske tror att hon kan kontrollera. Det är ju någon slags vågspel, men hon måste tro att hon kan hålla honom i schack där. Utrikespolitiken innehåller ju områden där premiärministern ofta är inne och tassar i vilket fall, säger hon.

Med tanke på Boris Johnsons popularitet bland väljarna kan utnämningen också vara ett sätt att behålla deras stöd.