Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor köar i Barcelona för att i protest ta ut pengar från Caixabank. Caixabank liksom banken Sabadell har tidigare meddelat att de flyttar sina huvudkontor från Katalonien på grund av den politiska oron.

Uttagsprotest i Katalonien

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy kommenterar inte uppgifterna om nyval i Katalonien. Under tiden växer ilskan. En hel del katalaner tar ut kontanter i protest.

På fredagen började många i Katalonien att ta ut pengar från sina bankkonton som ett sätt att markera mot de banker som flyttar sina huvudkontor från regionen.

En del nöjde sig med att ta ut en summa från en uttagsautomat medan andra gick in på bankkontoren för att kunna göra uttag på de symboliska summorna, 155 eller 1 714 euro.

Det förstnämnda beloppet är en referens till artikel 155 i Spaniens författning som innebär att senaten kan införa direktstyre över regionen. 1714 var det årtal då katalanska soldater besegrades av spanska trupper vid belägringen av Barcelona.

- Det är ett sätt att protestera. Vi vill inte skada den spanska eller katalanska ekonomin, säger Roser Cobos, som tog ut 1 714 euro, till nyhetsbyrån AFP.

- Det är bara på det sättet som katalaner kan visa sitt missnöje med den spanska statens attityd.

Regeringen möts på lördag

- Alla åtgärder som vi kommer att vidta presenterar vi i morgon (lördag).

Det svarade Mariano Rajoy på frågan om nyvalsuppgifterna, när den spanske premiärministern höll presskonferens efter EU-toppmötet i Bryssel.

Uppgifterna kommer från det största oppositionspartiet, PSOE, som säger sig ha kommit överens med Rajoys PP om att användandet av grundlagens artikel 155 ska följas upp med nyval i januari. Men Rajoy vill alltså inte gå in på detaljerna före lördagens regeringsmöte, då det är sagt att ett beslut ska fattas om att inleda 155-processen.

Om regeringen åberopar artikel 155 i helgen kan senaten införa direktstyre över regionen nästa vecka.

- Det huvudsakliga målet (med åtgärderna) är att återgå till ett uppfyllande av lagen, sade Rajoy.

Kontroll över regionen

För att regeringen ska kunna ta kontroll över regionstyret i Katalonien krävs att senaten i Madrid röstar igenom åtgärden, och det kan ske under nästa vecka, meddelar en talesperson för senaten enligt Reuters. Senaten måste bilda ett utskott för att diskutera åtgärderna som aldrig tillämpats förut, och ett sådant första möte kommer troligen att hållas på måndag.

Rajoys regering har i flera dagar talat om nyval som en lösning på det nuvarande dödläget. Det skulle innebära ett tydligt slutdatum för det upphävda självstyret. Madrid-politikerna beskriver det som en ny chans för katalanerna att rösta om sin framtid, efter den olagligförklarade folkomröstningen om självständighet den 1 oktober.

Kataloniens regionala ledare har dock avvisat idén om nyval, och tycker att det senaste valet 2015 och folkomröstningen häromveckan räcker som demokratiskt mandat.

Nästa ordinarie regionalval ska hållas i slutet av 2019.