Chloe Clem
För åtta år sedan blev tvååriga Chloe Clem världskändis efter att hennes mamma tagit denna bild av henne, en bild som sedermera spreds som en löpeld på internet.

Välkänd meme säljs på nätet – för hundratusentals kronor

Som liten blev Chloe känd som en av de mest välkända memesen på internet. Nu auktioneras familjen ut bilden som NFT – för motsvarande hundratusentals kronor, enligt BBC.

ANNONS
|

För åtta år sedan gick då tvååriga Chloe Clem, från Utah i USA, från anonym till världskändis. Berömmelsen var omedelbar, men orsaken bakom den något udda.

I september 2013 plockade Chloes mamma Katie nämligen fram sin videokamera för att föreviga sina döttrars reaktion när hon berättade att de skulle åka till Disneyland. Som väntat började storasyster Lily att gråta glädjetårar, men när kameran panorerar över till Chloe visar hon upp en minst sagt måttligt imponerad uppsyn.

Blev snabbt en internetsensation

Efter att Katie lagt upp filmen på YouTube blev den snabbt viral med över 20 miljoner visningar. Som konsekvens blev bilden av Chloes reaktion en internetsensation, något som förvånade familjen.

ANNONS

– Jag öppnade upp Tumblr och såg bara sida efter sida med Chloes ansikte, sa Katie till BBC efter händelsen.

Bilden kom snabbt att bli en välkänd meme på sociala medier för, och efter bara några veckor utnämndes Chloe av Buzzfeed till ”drottningen och gudinnan av internet”.

– Det var jättekonstigt, och väldigt överväldigande. Min familj och mina vänner skickade memesen till mig – än i dag skickar de memes av Chloe som de ser på internet, sa Katie till BBC.

Auktioneras ut som NFT

Men nu, flera år efter att bilden först uppmärksammades, har familjen bestämt sig för att auktionera ut den som en NFT.

– Det är en häftig möjlighet, speciellt om det finns ett Chloe-fan där ute som älskar den här memen som nu kan äga den, säger Katie till BBC.

En NFT står för ”Non-fungible token” och är ett digitalt verk som vem som helst kan ladda ner men som endast en person äger. Ägandeskapet är således helt digitalt och gäller endast originalet, men kan därmed ses som ett samlarobjekt vilket åtminstone delvis kan vara en av förklaringarna till att de visat sig vara väldigt värdefulla.

Utropspriset för bilden ligger nämligen på motsvarande 130 000 kronor, en pris som kan komma att bli avsevärt högre efter budgivning.

ANNONS

Katie planerar dock att använda pengarna som bilden inbringar för att så småningom betala för nu tioåriga Chloes utbildning.

ANNONS