Hårdare vind över Nordatlanten ger värre stormar i Västeuropa de närmaste åren enligt FN:s väderorgan WMO. Arkivbild.
Hårdare vind över Nordatlanten ger värre stormar i Västeuropa de närmaste åren enligt FN:s väderorgan WMO. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Värre torka väntar – och värre regn

Sommaren må kännas kall nu. Men årsmedeltemperaturen lär bli mer än en grad varmare än i förindustriell tid under de kommande fem åren – och den nyss gångna femårsperioden var den varmaste som uppmätts hittills.

ANNONS

Världens politiker har en svår uppgift i att bromsa värmeökningen innan den når två grader, konstaterar FN:s väderorgan WMO, World Meteorological Organization, i sin nya femårsprognos.

Det är ingen lätt läsning för lekmän när forskarna redovisar sannolikhetsprocent och medelvärden för olika långa perioder. Men innebörden är ändå tydlig.

De skriver att det är sannolikt (utan procentangivelse) att årsmedeltemperaturen för vart och ett av de kommande fem åren ligger minst en grad Celsius högre än medelvärdet i förindustriell tid (åren 1850–1900), och att det är 20 procents sannolikhet att medeltemperaturen för något enskilt av dessa år blir minst 1,5 grader högre. Den sannolikheten ökar över tid.

ANNONS

Sett till månadsmedeltemperatur är det 70 procents sannolikhet att minst en månad blir mer än 1,5 grader varmare än medelvärdet under förindustriell tid.

Fler stormar

Under innevarande år kommer Arktis, alltså området kring Nordpolen, sannolikt att värmas upp dubbelt så mycket som genomsnittet för hela planeten.

Västeuropa kommer att få fler stormar under femårsperioden. Australien, södra Afrika och norra och östra Sydamerika blir torrare, medan Sahel och områdena närmare polerna får mer regn än tidigare.

WMO:s femårsprognos tas fram varje år av meteorologer från en rad länder, samordnade av brittiska Met Office. De samarbetar om data och beräkningsmodeller för att ge vetenskapligt underlag till beslutsfattare. Både naturliga variationer och människans påverkan tas med.

Pandemin ingen hjälp

Coronapandemin påverkar inte klimatet trots att den minskat industriverksamheten världen över, förklarar generalsekreterare Petteri Taalas. Koldioxid bryts nämligen inte ned i atmosfären utan ligger kvar från tidigare utsläpp.

"Covid-19 har visserligen orsakat en allvarlig kris för hälsa och ekonomi. Men att inte ta sig an klimatändringen kan hota människors välmående, ekosystem och ekonomi i århundraden. Regeringar bör utnyttja tillfället och agera för klimatet som del i återhämtningsprogrammen och säkra att vi växer oss bättre", säger Taalas.

I Parisavtalet för fem år sedan enades de flesta av världens stater om att försöka hålla uppvärmningen av jorden nere under två grader Celsius, jämfört med förindustriell tid, för att förebygga de naturkatastrofer som annars hotar.

ANNONS

Amery von Schoultz/TT

Vädret på våra breddgrader blir blötare, spår FN:s väderorgan WMO i sin femårsprognos. Arkivbild.
Vädret på våra breddgrader blir blötare, spår FN:s väderorgan WMO i sin femårsprognos. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta: Några punkter i FN:s väderprognos

Källa: WMO:s rapport om den femåriga väderprognosen

ANNONS