Räddningstjänsten bekämpar en markbrand nära staden Tarragona.
Räddningstjänsten bekämpar en markbrand nära staden Tarragona.

Katalanska bränder sprider sig mycket snabbt

Flera skogs- och markbränder i nordöstra Katalonien i Spanien rasar utom kontroll. Elden har härjat mer än 6 500 hektar och myndigheterna i regionen säger att de kan sprida sig ytterligare och mångfaldigas på grund av värmeböljan i landet.

ANNONS
|

- Svårigheterna är sådana att vi inte kan tala om en brand som är under kontroll eller i släckningsfasen, utan snarare att vi är i ett läge där branden blir större, säger Miquel Buch, regionens inrikesminister, till en lokal radiostation.

Bränderna är de värsta i Katalonien på 20 år, enligt regionregeringen som varnar för att så mycket som 20000 hektar kan slukas av lågorna.

Att lågorna nu har ätit sig fram över 6500 hektar innebär att den drabbade ytan ökat med 2000 hektar bara under torsdagen.

ANNONS

Vinden påverkar

Eldsvådorna rasar bland annat cirka åtta mil från kuststaden Tarragona.

"Från att den bröt ut spred sig branden snabbt i nordöstlig riktning, driven av vinden", skriver regionregeringen i ett uttalande.

Några kilometer från elden ligger kärnkraftverket Ascó vid floden Ebro men enligt myndigheterna är det inte hotat.

"Är komplicerat"

50 personer har evakuerats från sina hem, vägar har stängts av men det finns inga uppgifter om döda och skadade. De omkring 250 invånarna i orten Bovera har beordrats att hålla sig inomhus.

Omkring 350 brandmän och 230 soldater kämpar mot lågorna samtidigt som 15 vattenbombningsflygplan tillsammans helikoptrar angriper elden från luften.

Men det varma vädret med omkring 40 grader, starka vindar och den ofta branta terrängen gör det mycket svårt att bekämpa elden.

- Det är komplicerat. Vi kommer inte att kunna stabilisera läget i dag, säger Manuel Pardo, chef för den regionala räddningstjänsten, till det spanska public service-tvbolaget.

TT-AFP

ANNONS
ANNONS