Ett center för covidtestning i Nederländerna eldades upp i lördags kväll av argsinta demonstranter som protesterade mot att ett nattligt utegångsförbud införts.
Ett center för covidtestning i Nederländerna eldades upp i lördags kväll av argsinta demonstranter som protesterade mot att ett nattligt utegångsförbud införts. Bild: Pro News/AP/TT

Våldsamma virusprotester – klinik uppeldad

Protester mot införandet av ett nattligt utegångsförbud i Nederländerna tar sig våldsamma uttryck. En klinik för covidtestning har eldats upp och polis använder vattenkanoner och hundar mot demonstranter.

ANNONS

Det var på lördagskvällen som en grupp ungdomar kastade stenar och smällare mot polisen och tände eld på en tillfälligt uppsatt klinik för covidtestning i fiskeorten Urk.

I Amsterdam blev protesterna våldsamma på söndagen. Ridande polis sattes in och vattenkanoner och hundar användes mot demonstranterna.

Protesterna är riktade mot det utegångsförbud efter klockan 21 på kvällen som regeringen infört för att bromsa virusets framfart och för att förhindra att den virusmutation som fått fäste i Storbritannien på allvar börjar sprida sig även i Nederländerna.

Utegångsförbudet trädde i kraft på lördagskvällen.

Fler än 100 personer har gripits.

Söndagens demonstration ägde rum på Museitorget i centrala Amsterdam och antalet människor var i sig ett brott mot landets restriktioner om att man bara får träffa ytterst få personer utanför den egna familjen.

ANNONS

Protesten uppges delvis ha organiserats av restaurangägare som fått nog av landets nedstängningsåtgärder som slagit mycket hårt mot deras näring. Redan i oktober stängdes restauranger och barer i Nederländerna.

Den som bryter mot regelverket kan tvingas böta 95 euro (nästan 1 000 kronor). Sammanlagt 3 600 har hittills bötfällts och enligt polisen rör det sig i första hand om personer som efter uppmaning vägrat gå hem.

Utegångsförbudet, som gäller fram till den 10 februari, är det första i Nederländerna sedan andra världskriget.

ANNONS