En valarbetare visar en valsedel i en röstlokal i huvudstaden Pyongyang i Nordkorea.
En valarbetare visar en valsedel i en röstlokal i huvudstaden Pyongyang i Nordkorea.

Val i Nordkorea med en kandidat att rösta på

Nordkoreanerna har gått för att rösta i ett val där det bara finns en möjlig segrare. På valsedlarna i varje krets står en kandidat till parlamentet Högsta folkförsamlingen. Möjlighet finns att stryka namnet, vilket i praktiken inte sker.

ANNONS
|

Vart femte år håller det slutna kommunistlandet val till Högsta folkförsamlingen, ett val som i princip bara handlar om att godkänna rådande ordning i diktaturen. I var och en av de omkring 700 valkretsarna kandiderar en, av staten godkänd, kandidat för en plats i folkförsamlingen.

I Nordkorea praktiseras inte alternativet att stryka en kandidat. Av analytiker ses valet närmast som en ritual för att kunna hävda att landet styrs med mandat från folket.

- Vi betraktar hela folket som en enda familj så vi kommer att enas om att rösta för den överenskomna kandidaten, sade Song Yang Ran från det socialistiska kvinnoförbundet före söndagens val.

ANNONS

- Vårt system är det bästa. Vi erkänner ingen annan utöver den högste ledaren, tillägger hon med hänvisning till ledaren Kim Jong-Un.

Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA var valdeltagandet i förra valet 99,97 procent, och 100 procent av rösterna gick till de överenskomna kandidaterna.

TT-AFP
Fakta: Nordkoreas politiska system

Nordkorea har formellt både ett parlament – Högsta folkförsamlingen – och en regering. I praktiken är det dock den nationella försvarskommissionen, med Kim Jong-Un som ordförande, som har makten.

Parlamentsval hålls vart femte år, och varje kandidat måste godkännas av Arbetarpartiet. I teorin är två platser i parlamentet vikta åt två minoritetspartier, ett socialdemokratiskt och ett med regionala religiösa rötter. Båda är dock stödpartier åt Arbetarpartiet och anses av politiska analytiker endast existera på papper.

Högsta folkförsamlingen utser ordföranden i försvarskommissionen samt samtliga ministrar i regeringen, förutom försvarsministern som utses av försvarskommissionen.

Kim Jong-Un är också generalsekreterare i Arbetarpartiet och befälhavare för landets armé.

Källor: Globalis, AFP.

ANNONS