Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon är nöjd med valresultatet. Bild: Scott Heppell/AP/TT
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon är nöjd med valresultatet. Bild: Scott Heppell/AP/TT

Valet kan öppna för Storbritanniens sönderfall

De skotska nationalisterna gjorde ett starkt val. Nu hoppas de få en ny chans att rösta om att bryta sig loss från Storbritannien – och liknande tongångar hörs från partiledare på Nordirland.

Skottland måste få lov att hålla en andra folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Det slår försteminister Nicola Sturgeon fast efter det att hennes parti gått starkt framåt i torsdagens brittiska parlamentsval.

Nationalistpartiet SNP – som är emot brexit – har vunnit majoriteten av Skottlands 59 platser i parlamentet i London. Resultatet står i stark kontrast mot det i England, där Konservativa partiet med Boris Johnson i spetsen vann de flesta platserna med sitt budskap om att få EU-skilsmässan snabbt överstökad.

– Nu finns mandat för att låta det skotska folket bestämma över vår egen framtid. Det finns en tydlig önskan och stöd för att Skottland inte ska slitas ut ur EU mot vår vilja, sade Sturgeon på valnatten.

– Skottland vill inte ha fem år till med Boris Johnson.

Kan bli spänt

Nicola Sturgeon har ägnat större delen av valrörelsen åt att driva frågan om ett självständigt Skottland. I en folkomröstning 2014 sade skottarna nej – men SNP har tagit upp saken igen efter att Storbritannien röstade för att lämna EU.

Frågan är om premiärminister Boris Johnson kommer att tillåta en ny folkomröstning.

– Jag kan inte riktigt se frågan på hans dagordning, i synnerhet inte den närmsta tiden. Sturgeon kan med rätta hävda att SNP nu har ett starkt mandat att genomföra en folkomröstning, men hon vill att det ska ske väldigt snart, säger Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, till TT.

– Det kommer att bli problematiskt om London inte låter Skottland rösta. Vi kan vänta oss spända relationer framöver.

Det var inte bara i Skottland som nationalister gjorde ett bra val. På Nordirland – där många vill stanna kvar i EU – tappade det brexitvänliga unionistpartiet DUP flera mandat och i stället gick republikaner och nationalister framåt. Det banar väg för en omröstning om huruvida Irland ska enas, anser nationalistpartiet Sinn Féin.

– Vi går mot en gränsomröstning. Jag kan inte ge er ett specifikt datum, men vi måste förbereda oss, säger Sinn Féins ledare Mary Lou McDonald, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Osäkert för unionen

Storbritanniens framtid som en union är en fråga som Boris Johnson och hans regering kommer att behöva hantera och ta på största allvar, enligt Laura McAllister.

– Visserligen kan man till viss del säga att framtiden för Storbritannien är säkrare nu eftersom ett unionistparti fick överväldigande majoritet. Men problemet är att det bara var i England som de konservativa faktiskt vann, i den meningen att de ökade antalet mandat, säger hon.

– Det gör att det ser osäkert ut kring Storbritanniens enighet, vilket förstås komplicerar saker och ting för regeringen.

Sofia Eriksson/TT

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union där numera England, Wales och Nordirland är de andra delarna – i dagligt tal kallad Storbritannien eller Förenade kungariket (United Kingdom).

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 mot 44,7 procent, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP leder den regionala regeringen med partiledaren Nicola Sturgeon som regeringschef.

I det brittiska parlamentet har Skottland 59 ledamöter.