Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter bär gula västar i anslutning till biltullar på en motorväg i Biarritz i södra Frankrike. Bilden är från den 6 december.

Varför har Gula västarna på sig gula västar?

Vilka är människorna i den franska proteströrelsen Gula västarna, vad vill de och hur orolig är president Emmanuel Macron? Inte minst – varför bär de gula västar? Frankrikekännaren och författaren till "Slaget om Frankrike", Tomas Lindbom, förklarar hur allting började.

Vilka demonstrerar?

- I huvudsak människor som spontant har gått med i organisationen Gula västarna för att uttrycka sitt missnöje med den ekonomiska politiken. De har en ganska låg inkomst, lever på lägstalön eller är arbetslösa, och är personer som är fattiga men inte de allra fattigaste. Många av dem kommer från mindre städer och byar runtom i Frankrike.

Vem leder dem?

- Ingen. Det är en extremt horisontell organisation som inte har några ledare. Under demonstrationerna rör de sig som de själva bedömer att de ska röra sig. De som försöker framstå som ledare blir omedelbart emotsagda. Man vill uppnå vissa saker i samhället, men man har ingen som kan föra fram de åsikterna eller förhandla med statsmakten och regeringen.

- Det har gjorts försök både från politiska partier och fackliga organisationer att tillskansa sig inflytande över Gula västarna, men hittills har ingen lyckats.

Varför demonstrerar de?

- Ursprungligen mot förslaget på höjd skatt på bensin och diesel som regeringen tänkte genomföra i början av nästa år, men snabbt vidgades kravlistan till att omfatta allmänna krav på sänkta skatter. I Frankrike är skatterevolten en folklig rörelse som spänner över blockgränserna.

- Sedan har det vidgats till krav på att president Emmanuel Macron ska avgå. Macron står i fokus för deras rörelse och deras protester, Gula västarna vill höja förmögenhetsskatten som Macron har sänkt. De menar att med höjd förmögenhetsskatt så kompenserar man de minskningar i budgeten som en sänkning av drivmedelskatten skulle innebära.

Varför bär de gula västar?

- Rörelsen startade med att människor gick ut vid bilvägar och blockerade dem eller gjorde olika aktioner, och markerade att de försvarade rätten till att ha råd att ha en bil. De bar gula västar för att förarna skulle se dem.

- För de fransmän som bor i småstäder och mindre byar är bilen nödvändig, kollektivtrafiken är dåligt utvecklad. Står man vid en utfart så står man med en gul väst för att kunna synas.

Hur orolig bör presidenten vara?

- Jag vet inte om Emmanuel Macron är orolig för att han ska tvingas avgå, men jag tror att han är orolig för att hans politiska program håller på att trasas sönder av Gula västarnas krav, och det stöd som Gula västarna får i folkopinionen. Han har också backat på flera punkter vilket innebär att han inte längre är politiskt trovärdig på samma sätt som tidigare.

Hur reagerar oppositionen?

- Marine Le Pens parti Nationell samling (högernationalistiskt parti som tidigare gick under namnet Nationella fronten) och vänsterpartiet La France insoumise (Det okuvade Frankrike) har krävt nyval. Det man ska komma ihåg är att presidenten är direktvald av folket, och inte kan avsättas genom ett nyval. Om parlamentet får en ny sammansättning kan Macron ändå sitta kvar och bilda regering med de partier som representerar den nya majoriteten.