Vattnet stiger utanför Gunillas dörr

Gunilla Zeballos från Kungsbacka bor i the Woodlands precis utanför Houston, Texas. – En del hus är täckta av tre meter vatten. Vi har haft tur, säger Gunilla Zeballos.

ANNONS
|

Stormen Harvey har hittills skördat fem människoliv och lämnat tusentals människor i Texas utan ström. Över en halvmeter regn har fallit över Houston, en stad med över två miljoner innevånare.

Mitt i stormen sitterGunilla Zeballos från Kungsbacka och hennes familj i the Woodlands, precis norr omHouston.

– Vi har det absolut inte lika illa som de i Houston, men vattnet kommer väldigt snabbt och det finns ingenstans för det att rinna av. Det började i går kväll och nu har vi vatten på halva tomten, berättarGunilla Zeballos.

"Gå inte upp på vinden"

Gunilla Zeballos har varit med om flera oväder, men aldrig sett maken till regn och vattenmängder. Houstons borgmästareSylvester Turner gick tidigare ut med meddelandet att alla skulle stanna där de befann sig.

ANNONS

– Många har ju så mycket vatten att de måste sitta på taket. En del hus är täckta med tre meter vatten. Borgmästaren har också sagt att man måste ha en utrymningsplan om man ska ta skydd på vinden, för om vattnet stiger så högt måste man kunna komma undan. Annars drunknar man på sin egen vind, sägerGunilla Zeballos.

LÄS ÄVEN: Familjen Hägg från Göteborg håller stånd mot Harvey

Gunillas man Jorge arbetar som akutläkare på ett sjukhus några kilometer från deras hus. När han skulle ta sig till jobbet i morse togs bilderna vi kan se i bildspelet ovan.

– Det är ju inte ett alternativ för honom att stanna hemma från jobbet. Han måste ju ut och hjälpa till. Det finns inte nog med läkare, brandmän och poliser så nu har myndigheterna till och med bett om allmänhetens hjälp. Om man har möjlighet att hjälpa till så ska man göra det, sägerGunilla Zeballos.

Men om det inte skulle vara möjligt att ta bilen så har de ett alternativ.

– Vi har ju en kajak i garaget, så det kan ju bli till att han får ta den i morgon, säger Gunilla.

Inte första gången

1989 flyttadeGunilla Zeballos till Texas i USA där hon nu lever med sin man och två barn. Sedan dess har hon sett sin beskärda del av dåligt väder. Det är Gunillas tredje orkan.

ANNONS

– Vi var också med under orkanen Ike år 2008 då vårt sommarhus i Galveston försvann helt och hållet. Efter det har vi alltid haft mat, vatten och en extra generator hemma utifall att det händer igen. Men det verkar inte som att andra tänker så, när jag gick på affären i går så var den helt tom.

Gunilla och hennes familj har fortfarande ström, samt en generator om den skulle försvinna.

– Det går ju inte att göra någonting om strömmen försvinner! Bankomater, bensinpumpar... det tänker man inte på om man inte har förlorat den.

"Familjen är lugn"

Än så länge fortsätter det mesta att fungera för familjen. Att tornadolarmen börjat dyka upp på telefonen skrämmer inte Gunilla, Jorge eller deras barn. Istället stänger de in sig i det lilla badrummet på nedervåningen och väntar på att faran ska vara över.

Skulle de behöva lämna huset så har de alltid en katastrofväska hemma.

– Det är otroligt viktigt att vara förberedd på att vad som helst kan hända. Men familjen är lugn. Barnen är mest bara glada att inte behöva gå i skolan, säger Gunilla Zeballos.

ANNONS