Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vem vinner Nobels fredspris?

Blir det Greta Thunberg? Eller en man som i hela sitt liv kämpat för klimatet och mot förtryck i Amazonas? Eller en organisation? Klockan 11 vet vi vem som får Nobels fredspris. GP sänder direkt med början klockan 10.45.

Den unga svenska klimataktivisten har på ett år blivit en global superkändis. Hon har genom sina skolstrejker inspirerat ungdomar över hela världen. Miljoner följer hennes ord och uppmaningar via sociala medier. Det mediala genomslaget är enormt.

Plakat och banderoller med Gretas namn fyller gator och torg i massprotester på alla kontinenter. De skanderar i protest mot politiker som anklagas för att göra alldeles för lite och för sent för att stoppa förändringen av klimatet.

Kan bli den yngsta

I dag kan 16-åriga Greta Thunberg, som befinner sig i Nordamerika, bli den yngsta mottagaren av Nobels fredspris någonsin. Det skulle understryka hur akut klimatfrågan är och vilken insats hon har gjort för att lyfta problemen till en helt ny nivå. Hon går nu i spetsen för en massrörelse som inte lämnar någon ansvarig stats- eller regeringschef oberörd. "Ledsen, men det är en nödsituation", var budskapet hos demonstranterna vid en stor klimatmanifestation i London nyligen.

Greta Thunberg strejkade varje fredag utanför Riksdagshuset. Nu nämns hon som en av möjliga mottagare av Nobels fredspris. Bild: Hanna Franzén/TT

Men om vadslagningsfirmor gör svenskan till favorit, är det inte alls givet att den norska Nobelkommittén tar intryck av det mediala exponeringen. Det är inte heller självklart för alla att klimataktivism är något som direkt kvalificerar någon för priset, som med Alfred Nobels egna ord, enligt Wikipedia och i GP:s moderna omskrivning, ska tilldelas någon som "har gjort mänskligheten den största nytta" och "den som har verkat mest och bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och spridande av fredskongresser".

Tror inte alls på det

– Extremt osannolikt, säger Henrik Urdal från det norska fredsforskningsinstitutet Prio.

– Det enda sättet jag kan tänka mig att det skulle ske på är om hon delar priset, precis som Malala, säger Urdal till nyhetsbyrån AFP, och syftar på pakistanskan Malala Yousafzai, som var 17 år när hon 2014 delade priset med indiern Kailash Satyarthi.

Inte heller Nobel-historikern Asle Sveen tror på svenskan.

– Vad som talar emot henne är att hon bara är 16 år, säger Sveen till AFP.

Alfredo Zamudio på norska Nansen Fredssenter har en annan uppfattning, enligt nyhetsbyrån NTB:

– Jorden kommer att överleva miljökrisen, men det är inte säkert att människorna gör det. Att kämpa för miljön är också att förebygga konflikter.

GP:s Jan Höglund och Karin Jansson i studion.

Gräsrotsorganisationer som Fridays for Future och Youth for Climate Action nämns i förhandstipsen. Det gör även organisationen Reportrar utan gränser, i en tid när det är farligare att bevaka konflikter som utsänd och svårare att rapportera när sanningar ifrågasätts av politiska och andra skäl och alternativa fakta får ett starkt genomslag i opinionen. Tro blir viktigare än vetande för allt flera.

Bland andra organisationer som lyfts fram finns FN:s livsmedelsprogram World Food Program (WFP), som gör skillnad mellan liv och död för många utsatta i konfliktområden.

Fredsavtal belönas

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som förra året tog initiativ till ett fredsavtal med grannlandet Eritrea, hålls också högt av vadslagningsbolag. Han har frigivit politiska fångar och bidragit till en demokratisering i ett land som fortfarande präglas av konflikter och utmaningar.

Ett annat tips är den nu omkring 90-årige Raoni Metuktire, som i hela sitt liv har kämpat för regnskogen och ursprungsfolkens rättigheter. Det är, som vi vet, ett högaktuell fråga efter sommarens rapporter om rekordsnabb skogsskövling och omfattande bränder.

Av 301 nominerade till årets pris är är 223 individer och 78 organisationer.