Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under presskonferensen.
Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under presskonferensen.

Venezuela flyttar oljebolag till Ryssland

Venezuela har beslutat att flytta en enhet från det statliga oljebolaget PDVSA från Lissabon till Moskva.

ANNONS
|

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez höll under fredagen en pressträff i Moskva tillsammans med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Efter ett möte mellan länderna kom också beskedet att Venezuela flyttar sin enhet av oljebolaget i Portugal till Ryssland.

- President Nicolás Maduro har gett order om att stänga PDSVA:s enhet i Lissabon och flytta kontoret till Moskva, säger Delcy Rodriguez, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland ger stöd till Maduro

Oppositionsledaren Juan Guaidó utropade sig till interimspresident i Venezuela den 23 januari. Omkring 50 länder med USA i spetsen stödjer Guaidó som landets rättmätige president medan Ryssland ställt sig på Nicolás Maduros sida.

ANNONS

Lavrov, sittandes bredvid Rodriguez under pressträffen, gav Ryssland sitt fortsätta stöd till Venezuelas sittande regering, med Maduro i spetsen.

- Ryssland kommer fortsätta att hjälpa de styrande i Venezuela att lösa de sociala och ekonomiska problemen, bland annat genom att tillhandahålla legitimt humanitärt bistånd, säger Sergej Lavrov.

Land i kris

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars exportintäkter till 96 procent kom från oljan.

Landet lider nu av hyperinflation, är svårt sargat ekonomiskt och har brist på mat och mediciner. Runt tre miljoner människor har lämnat Venezuela till följd av krisen de senaste åren.

Samtidigt har president Maduro vägrat att släppa in humanitär hjälp i landet. Han hävdar att krisen beror på USA:s sanktioner och att hjälpsändningarna är ett politiskt verktyg och ett första steg mot ett militärt ingripande mot honom.

TT-Reuters
Fakta: Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.'

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS