Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó talade i en megafon under demonstrationen i Caracas.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó talade i en megafon under demonstrationen i Caracas.

Venezuelas opposition ska tåga mot Caracas

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó planerar en landsomfattande marsch mot huvudstaden Caracas för att tvinga president Maduro att avgå – och hotar även med att be om en utländsk intervention för att lösa krisen.

ANNONS
|

- Hela Venezuela, till Caracas!

Juan Guaidó ropade ut uppmaningen när han talade inför tusentals anhängare under lördagens manifestation i Caracas mot den sittande presidenten Nicolás Maduro. Det är fortfarande oklart när den planerade manifestationen ska ske.

- Så snart som vi har avslutat turnén, organiseringen i varje delstat, kommer vi att tillkännage datumet för när vi alla tillsammans ska komma till Caracas, sade Guaidó.

ANNONS

"Intervention"

Guaidó hotade med att be omvärlden om en intervention utifrån "när tiden kommer" med hänvisning till konstitutionen som enligt honom ger stöd för bruket av "utlänningar på venezuelansk mark".

- Intervention, intervention, ropade anhängarna tillbaka.

Juan Guaidó, som leder nationalförsamlingen där oppositionen har majoritet, har erkänts som landets övergångspresident av fler än 50 länder.

Oppositionen tog även chansen att pressa Nicolás Maduro på grund av det omfattande strömavbrott som varat nästan konstant i stora delar av landet sedan i torsdags kväll.

Nicolás Maduro, som arrangerade en egen demonstration i Caracas mot imperialism, sade inför hundratals anhängare att en cyberattack har hindrat myndigheterna från att återställa strömmen. Enligt Maduro hade 70 procent av elförsörjningen återställts när cyberattacken, som ska ha genomförts vid lunchtid, förstörde allt som de lyckats åstadkomma. Uppgiften har inte bekräftats från oberoende håll.

Fortfarande elbrist

Strömmen kom och gick i Caracas under lördagsmorgonen. Sex av landets tjugotre delstater led fortfarande brist på elektricitet på lördagseftermiddagen, enligt det regerande socialistpartiet som kontrollerar presidentposten.

Efter fyra år av ekonomisk kris är Venezuela mycket plågat, och de senaste dygnens elavbrott har ställt till enorma svårigheter för alla. Människor har dött på sjukhus som blivit strömlösa, och telenät och internet ligger nere.

ANNONS
TT-AFP
Fakta: Styret i Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

ANNONS