Vietnamesiska studenter använder Facebook på ett internetcafé. Arkivbild.
Vietnamesiska studenter använder Facebook på ett internetcafé. Arkivbild.

Vietnams cyberarmé ska tysta regimkritiker

Vietnam har inrättat en 10 000 man stark cyberarmé som ska motverka "felaktiga åsikter" på internet. Styrkan är ännu ett steg i enpartistatens försök att tysta kritiker.

ANNONS
|

Generallöjtnant Nguyen Trong Nghia, biträdande chef för militärens politiska avdelning, berättade om den nya Styrka 47 på en konferens som propagandadepartementet höll i måndags. Den är redan i gång på flera områden, sade han.

- Varje timme, minut och sekund måste vi vara beredda att förebyggande kämpa mot felaktiga synsätt, sade han enligt lokala medier.

Det kommuniststyrda Vietnam har trappat upp försöken att kontrollera internet, med krav på ökad kontroll över sociala medier och borttagande av innehåll som bedöms som stötande.

ANNONS

I augusti sade Vietnams president att landet behöver fästa större uppmärksamhet på att kontrollera "nyhetssajter och bloggar med dåligt och farligt innehåll". I november dömdes en bloggare till sju års fängelse för att ha bedrivit propaganda mot staten.

Vietnam är ett av de tio länder i världen som har flest Facebook-användare i förhållande till invånarantalet. Landets styrande har lagt förslag om att Facebooks och Googles servrar ska finnas inom landets gränser, men förslaget har väckt het debatt i nationalförsamlingen och har ännu inte gått igenom.

TT-Reuters
ANNONS