Dana Rohrabacher, kongressledamot från Kalifornien. Arkivbild.
Dana Rohrabacher, kongressledamot från Kalifornien. Arkivbild.

Vita huset erbjöds uppgörelse om Assange

En Kremlvänlig amerikansk politiker har erbjudit Vita huset information om vem som läckte e-post från Hillary Clintons kampanj till Wikileaks, enligt Wall Street Journal. I utbyte ska den republikanske kongressledamoten ha krävt att USA lägger ned utredningen mot Julian Assange.

ANNONS
|

Republikanen Dana Rohrabacher, som sitter i representanthuset, ska ha erbjudit Vita huset en uppgörelse: Släpp utredningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange, så får ni veta vem som läckte Clintonkampanjens e-post till Wikileaks.

USA:s underrättelsetjänster har anklagat Ryssland för stöld av den dåvarande presidentkandidaten Hillary Clintons kampanjmejl, som senare offentliggjordes av Wikileaks. Publiceringen anses allmänt ha varit en bidragande orsak till att Clinton förlorade mot Donald Trump i presidentvalet.

Rohrabacher – som tidigare hävdat att uppgifterna om rysk inblandning i valet är en bluff – besökte Assange i London i augusti. Wikileaksgrundaren är sedan fem år tillbaka bosatt på Ecuadors ambassad i den brittiska huvudstaden, där han gömmer sig för att undgå utvisning till USA. Assange skulle då riskera åtal för att ha publicerat stora mängder hemligstämplade dokument.

ANNONS

Rohrabacher bekräftar för Wall Street Journal att han talat med Trumps nye stabschef John Kelly den här veckan, men vill inte berätta vad de diskuterade.

TT-AFP
ANNONS