Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s Donald Trump visar upp två kartor för att illustrera hur IS motats tillbaka.

Vita huset påstår ånyo att IS besegrats

Nu har terrorgruppen IS besegrats i Syrien, hävdar USA:s president Donald Trump, denna gång med hänvisning till försvarshögkvarteret Pentagon. Enligt de USA-stödda styrkorna på plats pågår striderna dock fortfarande.

Trump har vid flera tidigare tillfällen hävdat att IS besegrats i Syrien. Pentagon och Vita huset i övrigt står bakom det, enligt Trumps pressekreterare Sarah Sanders. Ställföreträdande försvarsminister Patrick Shanahan har enligt henne informerat Trump om den senaste utvecklingen under en flygresa.

- Det territoriella kalifatet har eliminerats i Syrien, säger Sanders.

På en fråga om IS har fördrivits från 100 procent av de områden gruppen kontrollerat svarar Sanders ja.

Stridsrapporter

Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats vid staden al-Baghuz, som är IS sista fäste i sydöstra Syrien, rapporterar att terrorgruppens posteringar beskjutits med artilleri under fredagseftermiddagen. Reuters dito rapporterar att strider pågick för fullt två timmar före Vita husets utspel. Under natten till fredag har den USA-ledda koalitionen genomfört lufträder.

- Strider pågår i al-Baghuz, säger Adnan Afrin, talesperson för den kurdiskledda, USA-stödda SDF-alliansen.

- Små IS-grupper som vägrar ge upp utför attacker och våra styrkor besvarar dem.

Offensiven mot al-Baghuz inleddes den 9 februari och koalitionen har återkommande utropat att segern är nära förestående. Det har dock dröjt, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.

Företrädare för SDF-alliansen sade tidigare under fredagen att insatsen kan avslutas "inom en eller två dagar".

Visade upp kartor

Vid en pressträff på fredagen visade Donald Trump upp kartor för att illustrera hur syriska områden under IS-kontroll krympt under den tid han varit USA:s president.

- Här är IS på valdagen och här är IS just nu, sade han, medan han visade upp en karta full med röda områden och prickar, samt en utan.

Syriens FN-ambassadör säger att IS ännu inte besegrats, och hävdar att det framför allt är de Ryssland- och Iranstödda regeringsstyrkorna som strider mot dem. En grupp IS-medlemmar har omringats av dessa i ett ökenområde i centrala Syrien.