Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minst 168 människor miste livet när tsunamin nådde stränderna.

Vulkanexpert: Utbrott jämt och ständigt

Tsunamin i Indonesien där minst 168 människor mist livet orsakades av ett utbrott på Anak Krakatoa, en av Indonesiens många aktiva vulkaner.

Vid 21-tiden på lördagen lokal tid fick Krakatoa i Sundasundet mellan Sumatra och Java ett utbrott, med flödande lava och stora stenar som slungades i väg.

Utbrottet antas ha satt igång ett undervattenskred, som utlöste tsunamin. Enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, är fenomenet relativt ovanligt.

- Det var inte som förut när det har trängt in vatten och det blivit explosioner utan det här var sediment på vulkanens sidor som rört sig neråt mot djupare vatten. När vattnet flyttas blir det en tsunami, säger han.

Risk för nya utbrott

En halvtimme efter utbrottet träffade vågen utan förvarning stränderna. Inledningsvis hävdade indonesiska myndigheter att det handlade om ovanligt högt tidvatten, vilket Björn Lund tycker låter konstigt.

- Det verkar som om det har varit väldigt höga vågor på vissa platser, uppåt 15–20 meter, och det verkar osannolikt att det bara skulle vara från tidvattnet, säger han.

Risken för nya utbrott kvarstår, enligt myndigheterna, som uppmanar alla att inte vistas på stränderna i området.

- Det troliga är att utbrottet fortsätter lite lugnt, men det är svårt att veta. Om det dessutom har rört på sig under vattnet så kanske vulkansidan är mer instabil och man skulle kunna få ett utbrott under vattnet. Det skulle kunna bli ytterliga tsunamier av det, säger Björn Lund.

1883 var Krakatoa skådeplats för ett av de värsta vulkanutbrotten i modern tid. Då kollapsade hela ön ner i vulkanen och tiotusentals människor omkom i tsunamierna som följde. Men något nytt jätteutbrott lär inte ske än på länge, tror Björn Lund.

"Alla öarna vulkaniska"

- Eftersom det skedde för bara hundra år sedan är det osannolikt att det skulle hända igen. Vulkanen håller på att bygga upp sig. Man ser tydligt hur det i dag är en liten topp mitt i den gamla som är under vattnet, säger han.

Risken för mindre utbrott är däremot alltid närvarande, senast i oktober i år.

- Den har utbrott jämt och ständigt. Tittar man på historien har den utbrott i stort sett varje år.

Indonesien är ett av världens mest vulkaniskt aktiva länder. Öriket har ett 130-tal aktiva vulkaner där den australiska plattan trycks ner under den eurasiska.

- Det är det som gör att Indonesien finns där. Alla öarna är vulkaniska. Jordbävningar och vulkaner är en ständig process och det får man leva med om man bor i Indonesien, säger Björn Lund.