Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström om Venezuela: Viktigt att markera

Det är ovanligt att oppositionella regeringar erkänns av omvärlden – och det brukar krävas att de har kontroll över sitt territorium. Ändå backar Sverige oppositionsledaren Juan Guaidó i Venezuela.

ANNONS
|

EU och Sverige har valt sida i kampen om makten i Venezuela – och stöttar Guaidó trots att det är presidenten Nicolás Maduro som kontrollerar landet.

- Vi ger stöd till Guaidó och nationalförsamlingen och betraktar dem som de enda legitima och folkvalda representanterna för Venezuelas folk, säger Margot Wallström.

- Vi erkänner hans roll enligt den venezuelanska författningen att utlysa nya val så att venezuelanerna själva kan välja en ny president.

ANNONS

"Fritt fall"

Att Nicolás Maduro tycker att EU inte har rätt att lägga sig i Venezuelas interna angelägenheter ger Wallström inte mycket för.

- Tre miljoner människor har lämnat hans land. Tre miljoner människor har flytt. Just nu är folk på randen till svält, och ekonomin är i totalt fritt fall. Så grannländer och hela det internationella samfundet måste förstås hantera en kris. Då försöker vi göra det enligt folkrätten.

Hon påpekar att varken Sverige eller resten av EU erkände valresultatet när Nicolás Maduro omvaldes till president i fjol.

- Det var inte fria och rättvisa val. Det har EU konstaterat för länge sedan.

TT: Hur tror du att situationen i Venezuela kommer att utvecklas?

- Det är en svår och väldigt komplex situation. Det som också har hänt är att den här situationen har delat upp landet i två läger. Det Guaidó verkar ha lyckats med är att ena oppositionen.

ANNONS

Dålig idé

Enligt Nicolás Maduro hänger risken för ett inbördeskrig i Venezuela på hur USA väljer att agera. Och USA:s president Donald Trump har sagt att han ser ett militärt ingripande i landet som ett alternativ.

En dålig idé i så fall, anser Margot Wallström.

- Var någonstans har ett militärt ingripande löst problemen? Det är inte det som ska till. Det måste till en fredlig, politisk lösning. Det är EU:s utgångspunkt.

TT
ANNONS