Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid ett möte i Ankara 2017. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ytterligare tysk medborgare gripen i Turkiet

Turkisk polis har gripit ytterligare en tysk medborgare, uppger Tysklands utrikesdepartement. Gripandet sker samtidigt som Ankara – i spåren av den diplomatiska krisen med USA – försöker mjuka upp relationen med EU.

Den tyske mannen anklagas för att ha spridit "terrorismpropaganda" sedan han kritiserat den turkiska regeringen på sociala medier, säger hans advokat till tyska public servicebolaget ARD.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Utöver den 46-årige mannen, som har kurdiskt ursprung, sitter ytterligare sju tyska medborgare frihetsberövade i Turkiet av politiska skäl, enligt tyska UD. Mannen greps i staden Saribasak i östra Turkiet där han var på besök hos sin mor, enligt ARD.

Gripandet sker sedan Tysklands utrikesminister Heiko Maas i måndags uppmanat Ankara att göra mer för att förbättra de försämrade relationerna med Berlin, samt de bottenfrusna relationerna med USA, för att få igång den haltande ekonomin.

På onsdagen pratade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med förbundskansler Angela Merkel på telefon. Det är inte känt vad som sades, annat än att samtalet handlade om bilaterala frågor och situationen i Syrien. Erdogan planerar också ett statsbesök i Tyskland i september.

Den turkiska åklagarmyndigheten har inte kommenterat det senaste gripandet.