Ett universitet i Charkiv har förstörts i ett ryskt robotangrepp, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ett universitet i Charkiv har förstörts i ett ryskt robotangrepp, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bild: Evgenij Maloletka/AP/TT

Ryssland samlar kraft inför större offensiv

Ryssland har slagit ned på takten i sin offensiv i östra Ukraina. Analytiker bedömer att de ryska styrkorna i nuläget samlar sig inför en stundande och mer storskalig attack.

ANNONS

Under onsdagen gjorde Ryssland inga påstådda landvinningar alls i Ukraina. Enligt USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) är det första gången under det 133 dagar långa kriget som det sker.

Analytikerna på ISW bedömer att Ryssland i det här läget tar en "operativ paus" för att samla sig inför en större offensiv.

"Ryska styrkor kommer sannolikt att begränsa sig till relativt småskaliga offensiva aktioner under tiden de planerar mer betydande offensiva operationer och återuppbygger stridskraft", skriver institutet.

Ryssland bekräftar

Ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet under torsdagen bekräftar bilden av en rysk återhämtning.

”De enheter som utförde stridsuppdrag under den särskilda militära operationen vidtar åtgärder för att återställa sin stridsförmåga. Tjänstemännen får möjlighet att vila, och ta emot brev och paket hemifrån”, citerar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

ANNONS

Trots en minskad rysk framryckning har artilleribeskjutningen mot Kramatorsk och Slovjansk i regionen Donetsk varit fortsatt ihållande. Flera civila dödsoffer har rapporterats det senaste dygnet från städerna, som är de två största i regionen som fortfarande kontrolleras av Ukraina.

Enligt Donetskregionens guvernör Pavlo Kyrylenko är angreppen urskiljningslösa och inriktade på bostadsområden och infrastruktur. Kyrylenko vill evakuera 350 000 civila från regionen för att underlätta försvaret och rädda liv.

Stor del jordbruksmark ockuperad

Under torsdagen släppte den amerikanska rymdstyrelsen Nasa data från satelliter som visar att Ryssland nu ockuperar omkring 22 procent av Ukrainas jordbruksmarker. Enligt analyser är den största delen av marken ämnad för vete, raps, korn och råg.

Kriget i Ukraina har fått stora konsekvenser för den globala livsmedelsförsörjningen. Landet försörjer en stor del av världen, inte minst länder i Afrika, med baslivsmedel som vete.

Ukraina har anklagat Ryssland för att stjäla ukrainskt spannmål från ockuperade områden och för att blockera fartyg från att lämna den viktiga hamnen i Odessa.

I söndags höll turkiska tullmyndigheter kvar ett ett ryskflaggat lastfartyg som misstänktes frakta stulet spannmål från Ukraina. Ukraina krävde att fartyget skulle beslagtas, men sent på onsdagen tilläts fartyget lämna hamnen i nordöstra Turkiet.

I ett uttalande från det ukrainska utrikesdepartementet säger man sig vara "djupt besvikna" på att turkiska myndigheter lät fartyget gå, trots att man lagt fram bevis på att brott har begåtts.

ANNONS

Tyngre vapenleveranser

I sitt nattliga tal passade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på att hylla västländernas allt tyngre vapenleveranser, som han anser "minskar den ryska arméns offensiva förmåga avsevärt".

Regeringen i Kiev har sedan Ryssland inledde sin storinvasion i februari uppmanat västmakterna att bistå med kraftfulla vapen. Nu meddelar Zelenskyj att det tunga artilleri som de ukrainska styrkorna har fått från bland annat USA och EU-länder börjar märkas på slagfältet.

– Träffsäkerheten är precis vad vi behöver. Våra försvarare åsamkar betydande skada på depåer och andra mål som är viktiga för ockupanternas logistisk, säger presidenten.

– Ockupanternas förluster kommer att öka för varje vecka som går.

ANNONS