Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västsvensk greps i Thailand - för bridgespel

PerArne Rosén och 31 andra pensionärer blev gripna i Thailand när de spelade bridge. Nu berättar han om tillslaget som har blivit en världsnyhet.

Det var i förra veckan, på en lugn bridgekväll med pensionärer i Pattaya, som lokalen stormades av myndigheter och 32 pensionärer av olika nationaliteter greps. Bland dem fanns en 84-årig brittisk dam – och PerArne Rosén från Västsverige.

Att ett bridgesällskap på 32 pensionärer greps av Thailändska myndigheter på onsdagen förra veckan har blivit en världsnyhet. Spelarna var av olika nationaliteter: tyskar, britter och tre av dem var svenskar. En av dem heter PerArne Rosén och kommer från Torup i Halland.

Han berättar att lokalen plötsligt stormades av någonstans mellan fyrtio och femtio personer. Myndighetspersonerna var klädda som poliser, men i efterhand har han förstått att de kom från en annan kontrollmyndighet, och de hade dessutom med sig journalister och TV-team.

- Jag pratar inte thailändska, så det var svårt att veta vad de höll på med. De gick omkring i lokalen medan vi spelade klart vår bridge, säger PerArne Rosén till gp.se

Efter det fick alla i rummet veta att de skulle föras till polisstationen.

- Det är klart att man undrade vad de höll på med. Det finns gott om kriminalitet i Thailand och så ger de sig på ett gäng pensionärer som spelar bridge. Vi har en 92-årig farbror som brukar vara med och spela, men just den här dagen var han inte med. Det är ju nästan komiskt om de skulle ha gripit honom.

PerArne berättar att de fick använda taxibilar för att få med hela gruppen till polisstationen. Väl där började förhören om deras spel. Enligt Pattaya One, som först rapporterade om händelsen, hade myndigheterna fått in ett tips om att spel om pengar förekom. Så var dock inte fallet, men väl i lokalen konstaterade de att sällskapet bröt emot en thailändsk kortspelslag från 1935 som säger att en person inte får inneha mer än 120 spelkort.

- Det är ganska typiskt Thailand. Om de väl har påbörjat en insats vill de liksom ta det hela vägen, säger PerArne Rosén som tillbringar hela vintern i Thailand.

På polisstationen uppstod förvirring kring varför de hade gripits och vilket lagbrott som hade begåtts.

- Det var svårt att förklara oss när vi inte pratar samma språk. Men det var uppenbart att de inte förstod sig på vad bridge är. Jag var hela tiden säker på att jag hade rent mjöl i påsen, så jag var inte rädd för att ha begått någon kriminell handling, säger PerArne Rosén.

Det hann bli både kväll och natt innan de till slut kom iväg från polisstationen. PerArne släpptes när han betalade 5000 thailändska baht i lösensumma. Dagen efter kallades de 32 personerna till domstol. Då lade sig thailändska bridgeföreningen i ärendet för att förklara och nu är pensionärerna släppta i väntan på fortsatta förhör. PerArne Rosén är i nuläget inte helt säker på vad de är anklagade för. Förutom att de hade för många kort har de fått veta att korten saknade någon slags stämpel och eventuellt var det också något problematiskt med lokalen. Men enligt honom tyder allt på att fallet snart kommer vara nedlagt. Utrikesdepartementet bekräftar för GP att det väntar någon form av rättsligt efterspel för de tre svenskarna.

- De har släppts fria mot borgen i väntan på rättegång, säger Katarina Byrenius-Roslund, presskommunikatör UD.

PerArne Rosén är inte ängslig inför att fortsätta spela bridge i Thailand.

- Det kommer vi såklart göra. Men just nu kan vi inte köra igång igen eftersom de har beslagtagit våra kortlekar och datorer.