Rapporter från allmänheten tyder på att blåmusslan kan vara hotad i Sverige.
Rapporter från allmänheten tyder på att blåmusslan kan vara hotad i Sverige. Bild: Sari Tolvanen

Västsvenska delikatessen är hotad

Beståndet av vilda blåmusslor minskar i Sverige. Åtminstone tyder allt fler rapporter från allmänheten på det. Samtidigt säger en av Västkustens största musselproducenter – Scanfjord – att efterfrågan på odlade musslor ökar.

ANNONS

Under flera år har storleken på Europas mussel- och ostronbankar minskat. Enligt GT kan en liknande utveckling skönjas i Sverige.

Det tydligaste tecknet är att allt fler rapporter kommer in från allmänheten till myndigheter om ett krympande bestånd.

– Vi kan inte säga med säkerhet att de håller på att försvinna. För fyra år sedan började vi få in dessa rapporter från allmänheten, säger Åsa Strand, marinbiolog och projektledare på IVL Svenska miljöinstitutet, till GT.

Samtidigt finns det faktorer som tyder på att blåmusslan i Västsverige inte är lika utsatt som på kontinenten.

– I södra Danmark ner mot Tyskland har man sett en minskning av blåmusslan. Jämfört med Sverige är det inte samma havsmiljö i södra Danmark, som har högt tryck på kusterna på grund av alla transporter som belastar havsmiljön. Det är vi mer förskonade från, säger hon.

ANNONS

Tillsammans med ett forskarteam ska Åsa Strand nu undersöka om blåmusslan är lika hotad i Sverige som i andra europeiska länder.

Klimatförändringarna kan orsaka minskningen

Enligt Åsa Strand är det fortfarande oklart vad som exakt orsakar minskningen av blåmusslor på kontinenten.

Forskare har pekat på klimatförändringarna som en möjlig förklaring – varmare vintrar tycks missgynna blåmusslan.

Tidigare har även den främmande arten havsostronet pekats ut som orsaken till det krympande beståndet. Men det är en förklaring som ännu inte har kunnat beläggas vetenskapligt.

Suget efter odla västkustmusslor ökar

En annan utveckling är att suget efter odlade musslor från Västkusten ökar – åtminstone om man frågor Scanfjord, som odlar blåmusslor i vattnet runt Orust.

Fabriken ligger i Mollösund, där musslorna sorteras, sköljs och förpackas.

– Jag kan inte säga exakt hur mycket vår försäljningen har ökat de senaste åren, mer än att den har ökat. I dag har exempelvis många fler restauranger musslor på menyn, säger Chatarina Hedlund, som arbetar med försäljning för Scanfjord, till GP.

Det som ligger bakom försäljningsökningen är att inställningen till blåmusslan har förändrats i takt med att svensken har ätit mer musslor utomlands, tror Chatarina Hedlund.

– I södra Europa är kulturen en helt annan när det gäller blåmusslor och man äter mycket mer musslor per person. Blåmusslor är ett billigare alternativ till andra skaldjur. Jag tror att många svenskar som varit utomlands och provat musslor även vill äta dem när de kommer hem, säger hon.

ANNONS
ANNONS