Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 12 oktober drar älgjakten i gång.  Bild: Lars Pehrson
Den 12 oktober drar älgjakten i gång. Bild: Lars Pehrson

Älgjakt i Västra Götaland 2020 – allt du behöver veta

Över 5 000 älgar ska skjutas i Västra Götaland under årets jaktsäsong. Rekordmånga har skaffat jaktkort – nu ger den erfarne jägaren Magnus Blomstrand sina bästa tips inför säsongen.

Den andra måndagen i oktober drar älgjaktsäsongen traditionsenligt i gång. I år får drygt 5 200 älgar skjutas i Västra Götaland från och med den 12 oktober till sista februari 2021.

– Det är anpassat för att det ska finnas en balans mellan älgarna och deras omgivning, det vill säga att det finns tillräckligt med bete för älgarnas eget välmående och att betesskadorna i skogen blir rimliga. Antalet vi beviljat är ett mål och vi vill att alla skjuter hundra procent så vi får en måluppfyllelse, säger David Bruun, vilthandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland.

LÄS MER: Så överlever du på en öde ö i Bohuslän

De senaste åren har antalet jägare som betalar för jaktkort ökat markant. Särskilt i Västra Götaland. Förra jaktåret skedde en ökning med 5 000 jämfört med året innan, enligt statistik från Naturvårdsverket.

Magnus Blomstrand är en erfaren jägare i Bohuslän. Han sitter som sekreterare i Jägareförbundet i Västra Götaland och ordförande i Svarteborg- och Bärfendals älgskötselområde i Munkedal.

– Vi ser en ökning av medlemmar på Jägareförbundet. Jag tror fler valt att aktivera sig nu, säger han.

LÄS MER: Älg klev in på skolgård: "Jag blev livrädd"

Regler under älgjakten

Ökningen kan innebära att fler nybörjare ger sig ut med jaktlagen i år. Magnus Blomstrand har jagat älg varje år sedan 1998 och har därmed koll på vad varje nybörjare bör tänka på.

Förutom att lyssna på jaktledare och följa jaktetiken – kom i håg att inte skjuta i onödan.

– Det finns en sak man alltid säger: Chansa inte. Man ska vara säker på att när man skjuter så skjuter man ett dödande skott. Du behöver aldrig ångra ett ej avlossat skott, men man kan ångra att man har skjutit, säger han och trycker på vikten av att ha övat skytte ordentligt innan beger sig ut.

LÄS MER: Polis fångade den vita älgen på film

LÄS MER: Robin såg vita älgen i Munkedal: ”Den är enorm”

Så ska du klä dig på älgjakt

Även kläderna har en viktig roll under jakten.

– Klä dig i jaktkläder helt enkelt. Det ska vara regntätt och varmt. Man sitter stilla länge – kan man inte det får man inte skjuta någon älg.

Och sist men inte minst – glöm inte fikat.

– Man måste fika i skogen, det är en del av upplevelsen. Jag brukar ha en kasse med smörgås med stekt ägg, kaffe och vatten.

LÄS MER: Så hittar du rätt svamp i skogen

Bild: Mikael Fritzon/TT
Bild: Mikael Fritzon/TT

Då är det okej att börja jaga

Älgjaktsäsongen startar enligt tradition den andra måndagen i oktober. I år infaller det den 12 oktober. Säsongen pågår sedan till och med den sista februari 2021. Älg jagas tidigast en timme innan solen går upp, jägarlagen brukar därför ge sig ut i gryningen när älgarna i regel rör sig som mest.
Bild: Mikael Fritzon/TT
Bild: Mikael Fritzon/TT

Så många älgar får skjutas i Västsverige

Västra Götaland är indelat i nio olika älgförvaltningsområden. Totalt får över 5000 älgar skjutas i länet under årets jaktsäsong. Norra Bohuslän ingår i förvaltningsområde två – där får 685 älgar skjutas i år. I södra Bohuslän har länsstyrelsen beslutat att 383 älgar får skjutas. I södra Dalsland är motsvarande siffra 410. I norra Dalsland får hela 768 älgar skjutas.
Bild: Adam Ihse/TT
Bild: Adam Ihse/TT

Så många älgkalvar får skjutas

Av de 685 älgar som länsstyrelsen beslutat ska skjutas i norra Bohuslän under årets jaktsäsong är 356 kalvar.
Bild: Fredrik Almryd
Bild: Fredrik Almryd

Undvik svamppromenader

För de som själva inte ska jaga finns det också en del att tänka på under jaktsäsongen. Jägaren Magnus Blomstrand rekommenderar allmänheten att undvika svamppromenader i skogen under älgjaktsäsongen för att inte störa jakten. ”Går man ändå ut i skogen i älgjaktstid är det lämpligt att klä sig så man syns. Vi har alltid någon form av signalfärg på oss”.
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Var försiktig i trafiken

Jägare i skogen får älgarna att röra sig därifrån. Under jaktsäsongen bör man därför vara särskilt observant i trafiken. ”Det kan bli så att älgarna kommer springande”, säger jägaren Magnus Blomstrand.
Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Var finns jaktlag i Bohuslän?

Är du en av många som precis tagit jaktkort och vill med ut i skogen under årets älgjakt. Då ska du vända dig till Jägareförbundet i Västra Götaland så hänvisar de dig vidare till ett jaktlag.