Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiskeriledare. Norges fiskeriminister Per Sandberg, beredningsindustrins Yngve Björkman och Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Ännu en regering satsar på kustfisket

Det kustnära fisket är oerhört viktigt, konstaterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Fisket över huvud taget är viktigt, säger Norges fiskeriminister Per Sandberg (FrP) och hoppas att Yngve Björkmans beredningsindustri ska köpa mer norsk torsk.

Bucht påpekar det kustnära fisket betydelse för småsamhällen, för besöksnäringen och för Sverige.

Men du låter precis som dina företrädare Eskil Erlandsson (S), Margareta Winberg (S) eller Ann-Christin Nykvist (S) som alla värnat kustnära fiske och sedan har fiskeflottan halverats flera gånger. Har du något mer att berätta när du värnar kustfisket?

– Vi har fiskefonden i EU, 1,5 miljarder, som företagen kan söka pengar ur fram till 2020 som hjälp för att diversifiera sin verksamhet. Att yrkesfisket överlever och är hållbart är oerhört viktigt. Att viss strukturrationalisering förekommer är inget vi kan göra något åt. Men vi vill stötta också vattenbruket.

Men det beskedet är inte nog för svenskt yrkesfiske. Nu har tiden kommit för att fiskeflottan ska kunna växa igen, menar Peter Olsson som är Sveriges fiskebas och ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO.

– Ska vi över huvud taget ha kvar någon yrkesfiskeflotta så måste den byggas upp igen. Vi har halverat den flera gånger och nu finns det gott om fisk, säger Peter Olsson.

Yngve Björkman är ordförande för Fiskbranschens Riksförbund (FR) som i princip består av all fiskberedningsindustri som hanterar fiskinläggning i Sverige. Varje år samlar FR branschen, yrkesfisket och politiken till årsstämma. I år deltog också Norges fiskeriminister Per Sandberg (FrP).

Även Norges politiker säger att de ska satsa på fisket. Per Sandberg säger att målet är att femdubbla sin fiskerinäring till 2050 från ett läge där man redan säljer fisk och sjömat för 75 miljarder om året. Det inbegriper expansion av odlad fisk, berättar Per Sandberg. Norska staten stöttar forskning om havsbruk och man räknar med stora havsbaserade fiskodlingar inom en snar framtid. Vidare förbereder forskningen produkter av fiskrens, som till exempel blodtrycksmedicin baserad på fiskben.

– Sverige är en viktig marknad för oss, tillägger Sandberg.

Fiskberedningsindustrierna i Bohuslän får 80 procent av fisken från Norge och faktum är att mycket av industrin här ägs av norska intressen.

– Man kan säga att 80 procent av handeln med fisk är reexport av norsk fisk. Vi importerar fisk för 37 miljarder och exporterar fisken beredd för 32 miljarder, säger Yngve Björkman.

Ser man till endast yrkesfisket i Bohuslän är skaldjursfisket viktigast. Det gäller I synnerhet om man kopplar besöksnäringen till en levande kustfiskelotta.

– Vi är snabbast på att kunna leverera helt färska räkor till väntande kunder, säger Peter Olsson.