Åklagaren om misstänkte mördaren: Han tycker inte att han bär ansvar

De två männen sitter sedan tidigare häktade misstänkta för inblandning i det misstänkta mordet på saknade Magnus Natschki, 36. Då misstänkta för skyddande av brottsling. Nu är de istället mordmisstänkta. Samtidigt berättar åklagaren mer om den mordhäktade mannen i 20-årsålderns inställning.
– Han har inte förnekat gärningen på det viset utan han tycker bara att han inte ska bära ansvar för brott, säger Mats Sällström.

ANNONS
|

Sent på torsdagseftermiddagen lämnade Mats Sällström, chefsåklagare vid internationella åklagaravdelningen, in en häktningsframställan vid Uddevalla tingsrätt.

Här begärde Mats Sällström att två män som sedan jul- och nyårshelgerna suttit häktade misstänkta för skyddande av brottsling nu ska häktas för mord. Det rör det misstänkta mordet på Magnus Natschki som inte har synts till sedan den 6 december.

I häktningsframställan skriver Mats Sällström att mordet ska ha ägt rum just den 6 december, "utomhus, strax norr om Uddevalla".

Tyst om varför

De båda männen, som är i 20- respektive 35-årsåldern, är enligt åklagaren på sannolika skäl misstänkta för mord. Det är den högre misstankegraden.

ANNONS

Åklagaren Mats Sällström vill dock inte berätta varför de två männen nu misstänks för mord i stället för skyddande av brottsling.

– Jag begär dem häktade för nytillkommet brott men jag kan inte säga så mycket om vad det handlar om och varför.

Häktningsförhandlingarna hölls i Uddevalla tingsrätt under fredagseftermiddagen. Just nu är det klart att en av dem häktats misstänkt för mord.

LÄS MER:

Känt sig tvingad att utföra brott

En man i 20-årsåldern sitter sedan tidigare misstänkt för mord på 36-årige Magnus Natschki från Göteborg. Den mordmisstänkte togs av polis i Tyskland dagarna efter det misstänkta mordet men fördes till Sverige.

I ett yttrande från frivården står det att "aktuell brottsmisstanke rör sig om en handling som han, under hotelser av tre män, upplevt sig tvingad att utföra".

Under torsdagen begärde åklagaren även åtalsförlängning för denne man. I handlingen skriver åklagaren:

"Med hänsyn till utredningsläget och till den misstänktes inställning till brottsmisstanken är det uppenbart att en förhandling i nuläget skulle vara utan betydelse".

Vad betyder det?

– Han har bestridit ansvar för brott. Det betyder att han har inte förnekat gärningen på det viset utan han tycker bara att han inte ska bära ansvar för brott, han bestrider ansvar för brott.

ANNONS

LÄS MER:

Fem misstänkta

Några dagar efter att mannen i 20-årsåldern frihetsberövades greps ytterligare två män. En av dem misstänks för grov misshandel och den andre för skyddande av brottsling. Även dessa båda sitter häktade.

De två män, där misstankarna ändrats till mord, greps av polis i Danmark i mitten av december och har sedan dess suttit i häktet i Uddevalla.

Sammanlagt är alltså fem män häktade.

Sökandet fortsätter

Nu pågår utredningen mot dessa män med bland annat förhör samt med att säkra, sammanställa och analysera information från bland annat mobiltelefoner.

Samtidigt söker polisen hela tiden efter Magnus. Tidigare i veckan gick polisen ut och sökte information om en grusplan som ska ligga i närheten av E 6 ungefär en timmes bilfärd från Lövgärdet i Angered. För att komma in på grusplanen kör man mellan två vita föremål. Det kan vara i princip vad som helst som betongsuggor, inplastade höbalar eller något annat. På området ligger det sedan två grushögar.

– Det är en position på vägen mot brottsplatsen, har Mats Sällström förklarat.

Vi söker mannen i 20-årsålderns advokat.

ANNONS