Åtalas för hets mot folkgrupp

Pensionären i Bohuslän skrev i en kommentar att han tyckte att en särskild folkgrupp var allmänt lata. Det såg en grupp med bland annat före detta poliser som polisanmälde mannen, efter att ha identifierat honom via hans hund. Och nu har han åtalats.

ANNONS
|

Förra sommaren upptäckte frivilligorganisationen Näthatgranskaren, där bland andra före detta poliser och jurister aktivt surfar runt på sociala medier och letar efter näthat. Just den här sommardagen gick de in på en svensk facebookgrupp och uppmärksammade en bohusläning som skrivit en kommentar.

I kommentaren stod:

"INGEN NN kan arbeta de är det lataste folket i denna värld det är bara löven o kompani som tycker dom är högskoleutbildade låt dom gå en svetskurs".

Mannens kommentar hade sedan lajkats av ett antal andra personer.

Han som skrivit

Näthatsgranskaren lämnade dock in en polisanmälan mot mannen, man tog skärmdumpar på facebookgruppen, mannens kommentar, mannens egna facebookkonto och hur man identifierat mannen – som dock använde sig av sitt personliga konto i kommentaren.

ANNONS

Mannen identifierades även av polisen och kallades till förhör.

Han berättar att det mycket riktigt är han som har skrivit kommentaren och att kontot tillhör honom, bland annat genom att hunden på profilbilden är hans.

Han säger flera gånger i förhöret att han inte är invandrarfientlig.

"Brukar skriva ännu tyknare"

När han konfronteras med kommentaren som han polisanmälts för säger han:

– Ska jag vara ärlig så brukar jag skriva ännu tyknare. Jag ber om ursäkt för det, så ska man ju inte skriva. Men sen kan det hända att man suttit på nån fest och trott att man varit tuff...

Han säger att det inte är någon idé med att hyckla om att han skrivit kommentaren han nu åtalas för, men avslutar polisförhöret med att varken erkänna eller förneka brott.

Han säger att han inte minns exakt när kommentaren skrevs och att någon annan kan ha tagit hans telefon och skrivit kommentaren.

Nu åtalas mannen för hets mot folkgrupp. Rättegång mot mannen ska hållas om ett par veckor.

ANNONS