Under onsdagen har åtta nya fall av coronaviruset bekräftats inom NU-sjukvården.
Under onsdagen har åtta nya fall av coronaviruset bekräftats inom NU-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Åtta nya fall av coronaviruset inom NU-sjukvården

I hela Västra Götaland är det 85 personer som hittills har testat positivt för sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset. Totalt är det 12 smittade inom NU-sjukvården.

ANNONS
|

I hela Västra Götaland är det 85 personer som hittills har testat positivt för sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset.

– Det intensiva arbetet med att omhänderta smittade och spåra kontakter fortsätter, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Eva Lindhusen Lindhé är biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen och hon säger att de nya fallen var förväntade.

– Vi är inte ett dugg förvånade. Det rör sig om personer som har varit på skidsemester i alperna och som tillhört samma resesällskap som tidigare fall, säger hon.

De personer i Västra Götaland som har konstaterats smittade av coronaviruset är milt till måttligt sjuka och kan vårdas hemma och isolerade.

ANNONS

– Mer än 80 procent av vuxna får en mild till måttlig infektion. Anledningen till den höjda risken från Folkhälsomyndigheten är att det är några som riskerar att bli väldigt sjuka och dö, och det är äldre och allmänsjuka, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att Sverige fått sitt första dödsfall till följd av coronaviruset.

– Det kommer det säkert göra. Vi på smittskyddet har inte koll på vilka som provtas, utan sjukhusen har riktlinjer att gå efter.

Eva Lindhusen Lindhé vill också ge beröm till de smittade patienterna.

– De har förstått att de är i riskzonen och har tillämpa självisolering och verkligen sett till att försöka undvika smittspridning. Smittspårningen hade blivit betydligt svårare om de inte gjort det.

Av hänsyn till patienternas integritet går inte vården ut med ålder, kön eller i vilken kommun de bor.

LÄS MER:Besöksförbud på äldreboenden på grund av corona

LÄS MER:Regeringen slopar karensdagen

LÄS MER:Provtagningar på Näl varje dag

ANNONS