Trängseln har blivit stor på flera av västkustens bryggor.
Trängseln har blivit stor på flera av västkustens bryggor. Bild: Alexander Ekström

Ökad trängsel av semestrar på västkusten: "Liknande nivå som förra året”

Smittspridningen av det nya coronaviruset har hittills inte ökat på turistorterna. Men den senaste veckan har trängseln blivit ett större problem på västkusten. På flera platser är det nu svårt att hålla avstånd och följa rekommendationer, varnar länsstyrelsen.
– Förutsättningarna finns inte riktigt, säger Annamaria Feldt.

ANNONS
|

Halvvägs in på sommaren hade smittskyddet inte sett en ökad smittspridning på de populära semesterorterna i Västsverige. Men den senaste veckan har trängseln, och de potentiella riskerna, ökat.

– Flera av kommunerna som har populära besöksställen har nu noterat att det är fler besökare på grund av semestrar och ledigheter, säger Annamaria Feldt på länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap.

Det förändrade läget kommer länsstyrelsen i Västra Götaland att rapportera till regeringen, på ett möte under onsdagen.

– Eftersom det är små samhällen med små affärer, trånga bryggor och restauranger kommer det vara svårt att hålla avstånd eftersom alla vill göra saker samtidigt.

ANNONS

LÄS MER:Larmet från krischefen: ”Folk har börjat att slappna av”

Särskilda problem i små kustsamhällen

Länsstyrelsens bedömning är att förändringen handlar om att semestrarna kommit i gång på allvar.

– Med den mest intensiva semesterperioden, i mitten och slutet av juli, har det blivit sämre förutsättningar. Mönstret som visar sig är att verksamhetsutövarna gör sin del, men det faller på att individen inte tar ansvar för sin del.

Annamaria Feldt på länsstyrelsen ser allt fler rapporter om trängsel från länets kommuner.
Annamaria Feldt på länsstyrelsen ser allt fler rapporter om trängsel från länets kommuner. Bild: Misak Nalbandian

Tanums kommun är den kommun som flaggat allra mest för förändringen, men den är genomgående på turistorterna i hela länet, menar Annamaria Feldt.

– Det handlar särskilt om besöksmål som är små kustsamhällen. Till exempel Grebbestad, med mycket smala gator och bryggor. Förutsättningarna finns inte riktigt.

Mer likt en vanlig sommar

Vid onsdagens möte med regeringen kommer länsstyrelsen i Västra Götaland att föreslå mer informationskampanjer, men lägger i nuläget inte fram något annat förslag på åtgärder enligt Annamaria Feldt.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Så kan coronaviruset spridas kommande året

Hon tror att den ökade trängseln kommer vara ett fortsatt problem på turistorterna kommande veckor.

– Det är svårt att säga eftersom det är nulägesbilder, men då folk är lediga i några veckor till skulle jag tro att det fortsätter så här under semesterperioden.

Är läget mer likt en vanlig sommar?

– Ja det skulle jag säga. Vi tittar ganska brett, även på andra källor såsom rörelsemönstret. Då såg vi en nedgång i resor och aktivitet under våren. Nu under ledigheterna är vi uppe på en liknande nivå som förra året.

ANNONS

LÄS MER:Anders Tegnell: Immuniteten är hög i Västra Götaland

LÄS MER:Smittskyddsläkarens varning: Du kan sprida corona även med antikroppar

ANNONS