Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Ökat tryck på intensivvårdsavdelningen på Näl

Efter två dagar med oförändrat antal coronasmittade patienter har nu antalet ökat inom NU-sjukvården.

Antalet inlagda covid-19-patienter inom NU-sjukvården har ökat det senaste dygnet. Det totala antalet uppgår nu till 46 personer varav 13 på Intensivvårdsavdelningen (Iva). En ökning med 10 personer jämfört med gårdagens 36 varav 10 på intensivvård.

– Vi har fler patienter, men det är inte oväntat. Den långsamma ökningen är hanterbar, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

Det senaste dygnets siffror har föregåtts av två dygn då NU-sjukvården hade samma antal inskrivna patienter för covid-19.

Innan antalet Iva-platser utökades nationellt hade NU-sjukvården 14 vårdplatser, varav totalt åtta platser var bemannade. Som komplement fanns fyra platser på intermediärvårdsavdelningen för patienter som stabiliserats på intensivvårdsavdelningen men som fortfarande behöver stöttning i vitala funktioner i olika grad.

"En dagsnotering"

Hur många Iva-platser NU-sjukvården har i nuläget är svårt att ge en siffra på, menar Niklas Claesson. Men han menar att situationen fortsatt är hanterbar då intensivvårdsplatserna har att göra med hur personalen stationeras.

– Vi har en upptrappning som sker gradvis. Det är en dagsnotering. Men vi har kapacitet att intensivvårda många fler än vad vi gör nu.

I dagarna blev 150 sjuk- och undersköterskor från olika avdelningar inom NU-sjukvården precis klara med sin snabbutbildning i intensivvård på Högskolan Väst. Något som är välbehövligt då just personalbrist är det största orosmolnet vad det gäller intensivvårdsplatser.

– Vi har golvyta, material och sängar. Det är personalen som behövs, säger han.

Den 23 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 291 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 79 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

46 personer varav 13 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

155 personer varav 35 på IVA

Sjukhusen i Väster:

36 personer varav 9 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

18 personer varav 8 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

36 personer varav 14 på IVA