Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Ölbrist hotar tusentals krogar - kan även drabba butiker

För den som är ölsugen i helgen kan det bli knepigt. Tusentals krogar i Sverige riskerar nämligen att inte få sina ölleveranser i tid. Men även butiker kan drabbas.

Carlsbergs bryggeri i Falkenberg förser tusentals svenska krogar och butiker med öl och cider dagligen. Men de senaste dagarna har många av leveranserna till krogarna uteblivit, och frustrationen är stor på flera håll.

– Våra leveranser har varit minst sagt fördröjda. Vi har rätt mycket på lager, så jag tror vi klarar oss över helgen, men för andra krogar kan det nog bli svårare, säger Carola Gregson, som är driftansvarig på Göteborgskrogen The Dubliner.

Beror på systemuppdatering

Enligt Henric Byström, som är kommunikationschef på Carlsberg Sverige, beror problemen på en systemuppdatering på bryggeriet i Falkenberg. 

– Det har påverkat vårt tekniska logistiksystem, vilket har fått som följd att det blivit fördröjningar i leveranserna, säger han.

Har kallat in extrapersonal

Enligt Henric Byström arbetar Carlsberg nu på att åtgärda problemen så snabbt som möjligt, och man har bland annat kallat in extrapersonal. 

– Det huvudsakliga problemet vi hade är till största delen löst, men det här har gjort att vi ligger efter med leveranser. Vi levererar till tusentals restauranger, och det är svårt att säga hur många som påverkas, säger han.

Lånar av andra krogar

En annan krog som drabbats hårt av uteblivna leveranser är Dansken i Göteborg, där man inte fått någon öl på flera dagar.

– Vi skulle ha fått i går, men nu verkar det som att vi får vänta till efter helgen. Vi springer och lånar av varandra på olika krogar här. Det är lite irriterande. Informationen har varit ganska otydlig faktiskt, säger Jesper Carlsson, som är kökschef på Dansken.

Enligt Henric Byström har Carlsberg försökt att kontakta alla drabbade krogar, och han beklagar att informationen kanske inte nått fram till alla.

– Det är bara att beklaga. Vi gör vad vi kan, och jobbar på att få det hela löst så fort som möjligt.

Oklart när det är löst

Exakt hur lång tid det kommer ta att komma ikapp med alla leveranser vet han dock inte. Flera krogar riskerar nu att stå utan öl och andra drycker, och enligt Henric Byström kan problemet även drabba butiker.

– Vi har nu stabila leveranser för de flesta matkedjorna. Däremot kan vissa regioner påverkas, säger han.

Carola Gregson på The Dubliner hoppas kunna förse sina gäster med dryck trots de försenade leveranserna, men hon medger att det är en utmaning när man inte får sina varor som förväntat.

– Ja, men vi får hjälpas åt. Det är så vi gör i restaurangbranschen. Men det är klart, det är ju en stor helg nu, med både Melodifestivalen och idrottsevenemang. Och då går det åt en hel del, säger hon.