Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/20

Översvämning utanför Ikeavaruhus

Delar av E6 har stängts av och flera tåg är inställda mellan Kungsbacka och Göteborg till följd av kraftiga översvämningar i Kållered. Vägar och parkeringar förvandlades till små sjöar och flera garage svämmade över efter att ett regnoväder drog in under tisdagskvällen. Hemma hos Christel och Magnus Hammarlund har vattnet närmat sig farligt nära huset.

Efter de kraftiga översvämningarna under tisdagskvällen har E6 stängts av i båda riktningar mellan Kålleredsmotet och Torrekullamotet. I stället hänvisas trafikanter till gamla riksvägen, väg 513, genom Kållereds samhälle.

– På sträckan mellan där så är det så mycket vattensamlingar att vi beslutade att stänga av. Det ställer till det väldigt, säger Thomas Magnusson vid Trafikverket.

E6 har även stängts av i norrgående riktning vid trafikplatsen Kungsbacka centrum, där leds trafiken om via väg 158.

– Där har vi stängt av för att försöka få bort mer trafik som går i norrgående riktning, säger Thomas Magnusson.

Enligt honom är det svårt att få undan vattnet från vägarna då det redan är stora vattensamlingar i områdena runtomkring och inne i Kållereds samhälle.

– Vi försöker pumpa bort det, men det är översvämningar i diket och i vägkanter också, så det går inte att leda bort det någonstans. Som jag förstår det så är det bara att vänta på att det ska sjunka undan den naturliga vägen, säger Thomas Magnusson.

Tågtrafiken inställd

Även flera tågavgångar mellan Kungsbacka och Göteborg ställdes in under onsdagsmorgonen till följd av de kraftiga översvämningarna.

– Det är en översvämning vid Kållered station, säger Maja Sjöstedt vid Västtrafiks störningsjour.

Hon förklarar att tågen måste köra sakta förbi stationen och att Västtrafik därför tvingats dra ner på antal avgångar. I stället för en avgång varje kvar rullar tågen en gång per halvtimme.

– Man kan köra förbi, men man måste köra sakta. Men om alla tåg ska gå så blir det kö så därför kör vissa avgångar inte, säger Maja Sjöstedt.

Även en buss, linje 755, påverkas av översvämningarna. Prognosen för när trafiken ska gå som vanligt igen är satt till klockan 10.

Bild: Louise Sandborg
Bild: Louise Sandborg

Runt 19-tiden på tisdagskvällen fick SOS Alarm larm om översvämningar i Kållered, som följd av ett kraftigt, lokalt skyfall. Räddningstjänsten åkte tills platsen vid Kållered station och möttes av ett litet hav vid parkeringarna runt Ikea, Coop, Jysk med flera nära Kållered station.

– Det är väldigt mycket vatten. Det är en halvmeter på Ikeas parkering i Kållered. Vi har fått in fem, tio larm än så länge, sa man på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Men strax innan halv nio på kvällen meddelade Sara Rosenquist, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten, att de gjorde sig redo att lämna platsen.

– En insatsledare har gjort en bedömning från vårt perspektiv och det är inte så mycket man kan göra där. Det är på parkeringen och inga fastigheter som är hotade.

"Kom kopiösa mängder regn"

Men hemma hos Magnus och Christel Hammarlund, som bor ett stenkast från parkeringarna, skvalpar vattnet ända upp till trappan upp till huset. Gatan utanför är helt vattendränkt och grannarna vadar genom vattenmassorna i sandaler och uppkavlade byxor.

Magnus Hammarlund var hemma när himlen öppnade sig och det började vräka ner.

– Det var extremt väder och kom kopiösa mängder regn, berättar han.

Snart svämmade ån över och vattnet täckte både vägkorsningen och vägarna framför radhusslingan. De öppna garagen svämmade över helt. Magnus byggde ett provisoriskt skydd med påsar och träskivor framför dörren, men vattnet har ändå nått upp till trappstegen framför huset. Inne i huset är det ännu torrt men nere i källarutrymmet under huset stiger vattnet sakta.

– Alla blir ju oroliga om sina hus, säger Christel Hammarlund.

Det är inte första gången som gatan svämmar över. När det regnar mycket och ån sväller klarar inte brunnarna som finns att ta emot allt vatten.

– Och vi ligger lågt så vi får vattnet hit, säger Christel.

Deras granne Anvar Ahmed vadar genom vattenmassorna ute på gatan och pekar upp mot ån.

– Kommunen skulle fixa hela området här, vägarna, dränering, brunnen, säger han med vatten upp till vaderna.

Han var också hemma när skyfallet kom.

– Det höll på i 45 minuter till en timme, det var hemskt, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hoppas att det inte regnar mer, annars blir det problem för oss.

Bilar fastnade i vattenmassorna

Vattnet strömmade även in på E6 i båda riktningar och minst två bilar fastnade i vattenmassorna.

– Som det ser ut nu är filer avstängda i båda riktningarna på motorvägen, sa Daniel Gustafsson på Trafikverket.