Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

215 patientnära tjänster försvinner

Även om ambulanserna i Bohuslän blir kvar så ligger de tunga besparingskraven över Nu-sjukvården. På Nu-sjukvårdens styrelsemöte redovisades konsekvenserna.

På torsdagens sammanträde rapporterade Nu-sjukvårdens ledning om besparingskonsekvenserna på verksamheten.

De viktigaste förändringarna i budgeten är färre årsarbetare, minskad användning av bemanningspersonal och utbudsminskning, enligt tjänsteutlåtandet.

Verksamheten kommer att minska med 252 årsarbetare, vilket beräknas spara drygt 132 miljoner kronor. De tjänsterna tillsammans med de överanställningar sjukhuset har så är det 85 årsarbetare inom administration och 215 av de som arbetar patientnära som ska bort.

Utöver de anställda kommer Nu-sjukvården att minska användandet av bemanningsföretag från 106 miljoner kronor till 60 miljoner kronor. För att klara av det kommer arbetsformer och metoder behöva ändras.

"Kan inte leverera mer än vad vi får betalt för"

Totalt ska omfattningen av verksamheten minska motsvarande 90 miljoner kronor, på så sätt menar sjukhusledningen att de anställda inte kommer att belastas mer när personalantalet minskar. I gengäld kommer en neddragning av verksamheten att försämra tillgängligheten för patienterna.

– Vi kan inte leverera mer än vad vi får betalt för och då måste vi minska omfattningen av vård. Det går inte att säga att det är någon specifik patientgrupp som drabbas, utan det är utspritt över alla verksamheter, säger Björn Järbur.

Styrelsen fattade också beslut om fortsatt minskade vårdplatser på totalt fem avdelningar. VILKA?

Heie (C) konstaterar att de ekonomiskt nu börjar går åt rätt håll.

– Vi har en budget vi måste förhålla oss till och då krävs åtgärder. Vi kan se redan nu att åtgärderna börjar ge effekt.