Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den misstänkte kvinnan greps kort efter att den försvunna bebisen anträffades vid parkeringsplatsen i Bäckbol, drygt sju kilometer ifrån förskolan där bebisen misstänks ha tagits.  Bild: Adam Ihse
Den misstänkte kvinnan greps kort efter att den försvunna bebisen anträffades vid parkeringsplatsen i Bäckbol, drygt sju kilometer ifrån förskolan där bebisen misstänks ha tagits. Bild: Adam Ihse

39-årig kvinna begärs häktad – misstänks ha tagit bebis

Den 39-åriga kvinna som i tisdags misstänks ha tagit med sig ett barn utanför en förskola i Hisings Kärra har begärts häktad misstänkt för olaga frihetsberövande.

Det var vid 14-tiden i tisdags som den sex månader gamla flickans mamma larmade polisen om att hennes barn hade försvunnit medan hon var inne och hämtade ett äldre barn på förskolan. Medan mamman var inne på förskolan låg barnet kvar i sin barnvagn utanför lokalerna och polisens misstanke är då att den 39-åriga kvinnan då tog med sig både barnet och barnvagnen.

Under sökinsatsen pratade GP med en kvinna som var och hämtade sitt barn på samma förskolan och som då såg hur en kvinna tog med sig en barnvagn av samma modell som eftersöktes.

– Hon gick ut genom grinden och jag vände mig om och tittade eftersom vi har likadan barnvagn. Jag reagerade på att hon såg stressad ut och att jag aldrig sett henne innan, men då tyckte jag inte att det var så konstigt, berättade mamman.

LÄS MER: Bebis i barnvagn försvann – kvinna gripen

Åklagaren ändrar brottsmisstanken

En av de större sökinsatserna någonsin i Göteborg sattes efter larmet in och drygt två timmar efter det första larmsamtalet återfanns barnet i sin barnvagn på Coop Forums parkering av Kristoffer Frank som arbetar på Coops restaurang.

LÄS MER: Kristoffer hittade den försvunna bebisen

Den misstänkta kvinnan greps i anslutning till platsen och till en början greps och anhölls hon misstänkt för människorov, men åklagaren har nu ändrat brottsrubriceringen:

– Skälet till att jag beslutat att ändra brottsmisstanken är att det nu saknas skäl att tro att kvinnan hade i syfte att skada barnet eller utöva utpressning som krävs för att det ska bli fråga om människorov, säger kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

I förhör har kvinnan medgett att hon har hanterat vagnen, men hon nekar till att syftet har varit att kidnappa ett barn. Istället menar hon att syftet med handlingen har varit att stjäla barnvagnen.

Drogpåverkad

Den misstänkta kvinnan har en trasslig bakgrund i form av missbruksproblem och har de senaste åren dömts för flera olika brott som stöld och snatterier.

Under onsdagen hölls ett första polisförhör med kvinnan då hon på grund av att hon var drogpåverkad inte kunde höras efter gripandet under tisdagen.

Åklagaren Hedvig Lundblad meddelar att någon tid ännu inte är bestämd för när häktningsförhandlingen kommer att hållas. Innan förhandlingen uppger hon att inga fler kommentarer från hennes sida kommer att lämnas om utredningen.