Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
På tisdag börjar vaccieringen inför influensasäsongen.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

500 vårdades för influensa förra året - nu börjar årets vaccinering

Under förra årets influensasäsong blev fler sjuka än tidigare år och färre än hälften av de som rekommenderas vaccinera sig lät bli. Idag, tisdag, börjar vaccineringen inför årets influensaperiod.

Förra året drabbades fler av influensa än tidigare säsonger och perioden var ovanligt lång. Bara inom NU-sjukvården vårdades 498 patienter, varav 225 på infektionsavdelningen på grund av influensa.

– I hela landet konstaterades 20 000 personer som insjuknat, varav fem procent avled till följd av sjukdomen, berättar överläkare Bert-Ove Larsson, infektionskliniken NU-sjukvården.

Vaccin med få biverkningar

Influensan är oftast ofarlig, men vissa grupper drabbas hårdare än andra och bör vaccinera sig enligt Smittskydd Västra Götaland.

– Det är under hälften av de som bör vaccinera sig som följer rekommendationen. Många förknippar vaccinet med det vaccin som som kunde ge narkolepsi som biverkning . Men detta är ett helt annat vaccin med mycket få biverkningar som skyddar mot insjuknande med 75 procent.

– Det ger inte ett hundraprocentigt skydd, men det kräver vi inte heller av några andra preventiva insatser. Att tre av fyra slipper dö av influensa tycker jag är en bra effekt, säger Bert-Ove Larsson.

Influensans riskgrupper som har större risk för att bli svårt sjuk eller allvarliga följdsjukdomar:

Över 65 år

Under 65 år och har en kronisk sjukdom

Är gravid över vecka 16

Från och med den 6 november kan du vaccinera dig på din vårdcentral.

Om du tillhör en av riskgrupperna kostar det 100 kronor.