Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Polisen
Foto: Polisen

65 fartsyndare åkte dit för fortkörning på en dag

Häromdagen klarade alla åtta polisaspiranter i Fyrbodal godkänt på att använda en lasermätare och hastighetskamera. Dagen efter ville de praktisera sina kunskaper. Och tog fast 65 fartsyndare i Bohuslän.

– Aspiranterna är nya i gamet och tyckte givetvis att det här var väldigt spännande. Jag själv, som har några år i polisyrket, kan samtidigt känna att det här är väldigt beklämmande siffror. Att vi tar fast 65 fartsyndare inom loppet av bara ett dagspass är naturligtvis inte roligt.

Det säger Ulf Darrell. Han är kommunpolischef på Tjörn och Orust och håller dessutom i utbildningar för aspiranter och poliser som gäller hastighetskameror och lasermätare.

Kursen blev alltså alla åtta aspiranter godkända i häromdagen. Dagen efter ville de praktisera sin nya kunskap.

Arbetade vid 50-väg

Ulf Darrell tog med sig fyra aspiranter och åkte till skolan i Spekeröd. Där är det 50 kilometer i timmen som gäller.

– Här kom en man körande i 81 kilometer i timmen. Nu får han inte köra vidare på ett tag eftersom vi tog hans körkort på plats, säger Ulf Darrell.

På kort tid hade sex personer åkt fast för fortkörning.

Den andra gruppen stod på väg 160 i Tollenäs och hade fått upp farten när det gäller att ta fartsyndare. Tio stycken hann de ta innan en efterlyst person hamnade i deras händer och man fick lämna hastighetsövervakningen ett tag.

Här kom den värsta fartsyndaren också. En person som körde 120 kilometer i timmen på 70-väg. När körkortet lämnas tillbaks är inte polisens beslut. Ärendet överlämnas till Transportstyrelsen.

På Yttre ringleden i Stenungsund togs nio fortkörare på 50-vägen.

Tog 28 fortkörare

Efter lunch ställde sig hela gruppen på Göteborgsvägen i Stenungsund. Tio poliser på plats under en längre stund gav 28 fartsyndare.

– Jag tycker ärligt talat att det är konstigt att inte fler såg oss. Bilisterna borde ha bättre uppmärksamhet än så.

Senare samma dag åkte aspiranterna vidare. På en 40-väg i Skärhamn togs nio bilister för fortkörning. I Bleket åkte tre fast på väg 169.

65 fortkörare på samma dag alltså. Och två som blev av med körkortet.

– Jag brukar säga att det är inte straff att bli av med körkortet. Det är en administrativ åtgärd. När den biten är avklarad är det ju dags att utfärda böter. Givetvis får en person som blir av med körkortet på plats, även böter att betala, säger Darrell.

Han berättar att fortkörarna inte är oroliga för själva böterna, även om det rör sig om tusentals kronor.

– Man är rädd att förlora körkortet och inser problemen som kommer att ske om man inte har sitt körkort.