Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/21

"Aldrig sett så mycket vatten i stan"

En bil har fastnat i översvämningarna, föraren fick bäras ut. Det är fortfarande stora översvämningar i centrala Uddevalla efter stormen.

Vid midnatt nådde stormen Urd kulmen och kraftiga stormvindar blåste över länet. Sedan dess har vinden avtagit allt efter som. Uddevalla centrum har dock drabbats av stora översvämningar efter stormen. 

 

 

Redan på måndagens eftermiddag rapporterade Bohusläningen om höga vattenflöden i centrala Uddevalla. Riverside och Bastionsgatan var då översvämmade. Och på kommunen sa man att det var rekordhöga vattennivåer. 

-Det är jättemycket vatten fortfarande. De har spärrat av vid Bäveån och Bastionsgatan utanför Pingstkyrkan är det en jättepöl med vatten som man inte kan ta sig förbi, säger Bohusläningens reporter Anna Silfverstople på tisdagsmorgonen. 

Vid åtta-tiden kom larm om en bil som satt fast i vattnet på Bastionsgatan. 

- Det är en bilist som kört förbi avspärrningen på Bastionsgatan vid Däckpool ungefär, berättar Kent Arvidsson på Räddningstjänsten i Uddevalla. 

När de kom fram satt personen kvar i bilen. Vattnet gick upp till sätena ungefär. 

- Vi fick bära ut henne till torra land. Hon var chockad och lite stressad, säger Kent Arvidsson. 

Bilen står kvar i väntan på att bärgas. När Bohusläningens reporter är på Bastionsgatan kan hon inte ta sig fram gåendes heller. 

- Det är ett hav emellan, jag kan inte se bilen härifrån men den ska var fast där i vattnet. Jag är jätteblöt upp på benen men kan inte gå längre nu, säger Anna Silvferstolpe. 

Polisen har heller inte kunnat ta sig fram. 

- Det är en till bil som försökt ta sig genom vattnet, berättar Anna Silfverstolpe. 

På Räddningstjänsten uppmanar man bilister att respektera avspärrningarna. Även på kommnuen vill man understryka att det inte är någon bra idé alls att försöka ta sig genom vattnet. Vid tolvtiden visste kommunen om runt 10 bilar som försökte köra genom vattenmassorna. 

LÄS MER: "Samma visa varje gång"

Enligt Uddevalla kommun har vattnet kunnat rinna tillbaka på tisdagsmorgonen på de flesta andra ställen som vid Willysrondellen. Men på Bastionsgatan räknar man med att gatan fortsätter vara vattenfylld även under dagen. 

- Det har inte börjat flyta undan ens. Vi kan inte göra ett smack åt det, det är moder jord som får bestämma när det sker, säger Anders Löfström på Uddevalla kommun. 

Han räknar med att vattnet flutit undan i bästa fall under tisdagseftermiddagen. Men vid niotiden är det helt fyllt av vatten. 

- De verksamheter som ligger på Bastionsgatan får nog räkna med att ta sig över med båt om de ska dit eller så får de ha gummidräkter på sig, säger Anders Löfström. 

Vad gör ni nu?

- Vi har skickat ut sopbilar som städare bort en del jord och bråte som flugit runt. Men det är på ställen där det redan runnit bort vatten, säger han. 

I övrigt har inte stormen fört med sig några större skador i Bohuslän. 

- Vi var och lämnade en pump där en källare svämmat över men annars har det varit lugnt i Uddevalla. Men det var mer vatten i stan än vad jag sett någon gång förut, säger Marcus Berg på Räddningstjänsten i Uddevalla. 

På Orust var flera vägar översvämmade under natten men det ska enligt Räddningstjänstens styrkeledare på plats på morgonen ha avtagit. 

LÄS MER: 

Texten uppdateras