Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla över 18 får vaccinera sig från och med onsdag

Västra Götalandsregionen meddelar att alla över 18 år får boka tid för att vaccinera sig mot covid-19 från och med onsdag.

– Det viktigaste du kan göra i sommar är att vaccinera dig, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Västra Götalands regionen ändrar därför sin vaccinationsplan, och öppnar för alla över 18 år att vaccinera sig en månad före den ordinarie planen. Anledningen uppger man är att de som vaccinerar har märkt av ett minskat tryck på vaccinationstiderna, något som regionen nu vill motverka.

– Vi valde mellan att dutta vidare med ett par åldersgrupper åt gången eller att ta i rejält. Då valde vi att ta i rejält, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

– Även om vi gör detta betyder inte det att vi har fått fler vaccindoser. Vi tror fortfarande att alla över 18 år kommer ha fått sin första vaccindos först i mitten av september, säger Kristine Rygge.

Regionen har nu delat ut över en miljon vaccindoser. I nästa vecka kommer över 72 000 vaccindoser att skickas ut till vaccinatörerna i Västra Götaland, reserverade för de som ska få sin första dos vaccin. Det är det största antalet doser hittills för regionen. Man har hittills hållit uppe ett snitt på 50 000 doser reserverade för dem som ska få sin första dos. Det är ett snitt man ser ut att kunna hålla, i alla fall fram till vecka 30, enligt Kristine Rygge.

– Doserna skulle ha gått ut ändå. Genom att öppna upp för att alla över 18 år kan boka tid för vaccination, behöver varken tider eller doser gå till spillo.

Beslutet går i linje med vad regionens smittskyddsläkare sa innan midsommarhelgen.

– Vi ser en minskning i samtliga åldersgrupper och i nästan alla kommuner. Högst incidens finns hos de unga under 30, människor som är ute och rör sig mycket, inte hunnit bli vaccinerade och behöver tänka extra mycket på att följa råden under midsommarhelgen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i regionens rapport för corona-läget vecka 25.

På måndagen fanns det sju patienter med covid-19 inom NU-sjukvården, varav en på iva.