Sedan 2014 har antalet ansökningar sjunkit stadigt.
Sedan 2014 har antalet ansökningar sjunkit stadigt.

Allt färre söker till Högskolan Väst

Sedan 2014 har antalet ansökningar sjunkit stadigt, samtidigt tar högskolan in fler sökande.

ANNONS
|

– Det finns färre programutbildningar att välja mellan nu, jämfört med för några år sedan, säger Jan Theliander, Prorektör för Högskolan Väst.

Antalet ansökningar har minskat drastiskt sedan 2014, från 40 410 sökande till 29 283 sökande i år. Även antalet behörigt sökande har minskat under samma period, från 7 136 till 5 424. Sett till hela landet har det skett en minskning i antalet sökande med två procent jämfört med vårterminen 2016.

Enligt Jan Theliander finns det flera orsaker till varför antalet ansökningar minskat, dels den goda konjunkturen vilket gör att många väljer att jobba framför att studera samt de aktuella ungdomskullarna som är mindre i jämförelse med tidigare kullar. Men fram för allt beror de på att programutbudet blivit smalare jämfört med tidigare år.

ANNONS

I år antogs 4 772 personer till Högskolan Väst, det är en ökning med 238 personer jämfört med förra hösten. Fler platser har högskolan inte i dag, säger Jan Theliander. Han förklarar att det fått prioritera bort några kurser och i stället satsa på att öka platserna på vissa program.

– Vi skulle behöva fler platser, så att vi kan svara upp mot det behov som finns arbetsmarknaden runt om oss, säger Jan Theliander och nämner bland annat sjukvården som exempel. De goda pendlingsmöjligheterna söderifrån gör att många studenter kan pendla från Göteborg, vilket gör att högskolan har goda förutsättningar att attrahera studenter.

Efter det första antagningsbeskedet ser det ut att vara morgondagens socialpedagoger, sjuksköterskor och mäklare som kommer utbildas på Högskolan Väst i höst.

Grebbestadsbon Karin Salén är en av dem som börja studera yrkeslärarprogrammet på Högskolan Väst i höst.

– Det känns jättespännande. Det är bra att man kan vidareutbilda sig fast man redan studerat på universitet, säger Karin Salén som sedan tidigare är utbildad förskollärare.

Valet av högskola var inte självklart, men efter att ha läst en kurs på Högskolan Väst genom Lärarlyftet fick hon ett så pass gott intryck att hon valde att studera där igen.

ANNONS

Även Lidköpingsbon Marcus Grimling ska börja studera på Högskolan Väst i höst, han är utbildad elektriker sedan några år tillbaka men upplevde att han inte riktigt kom vidare i sin karriär och fick ett kvalificerat jobb.

– Jag hade en skolkamrat från el utbildningen som hade hoppat på Högskolan Väst förra året, då sa hon du har ju ett bättre läshuvud än vad jag har, så sök, berättar Marcus Grimling som ska läsa till elektroingenjör. Han tror att det är tack vare de halvdana jobb han haft som han fick motivation till att börja studera.

– Jag har gått och varit jätte nervös hela sommaren, men nu börjar det kännas bra, säger Marcus Grimling, som även han kommer pendla i höst fast från Lidköping.

Av alla program var de mest populära det Socialpedagogiska programmet och Sjuksköterskeprogrammet, därefter kom Mäklarekonomprogrammet och Förskollärarprogrammet (se faktaruta). Enligt Maria Derner, kommunikationschef på Högskolan Väst, beror det på att det behövs fler inom dessa yrken.

– Vi har också informerat om att vi har en hög etableringsgrad, så man kan vara ganska säker på att man får jobb efter dem flesta av våra utbildningar, säger Maria Derner.

ANNONS

På majoriteten av de populäraste utbildningarna har antagningssnittet sjunkit. Endast på det Socialpedagogiska programmet ser betyggränsen ut att ha höjts. På kursnivå vill allra flest studenter läsa arbetsrätt, men även en juridisk översiktskurs på distans verkar populärt.

– Det är väldigt glädjande att vi har fler antagna, säger Maria Derner.

Fakta: Antagningsstatistik

Här är de populäraste utbildningarna på Högskolan Väst. Först anges antalet förstahandssökande och inom parantes det totala antalet sökande.

Populäraste programmen vid Högskolan Väst, ht 2017.

1. Socialpedagogiska programmet 425 (1297)

2. Sjuksköterskeprogrammet 299 (1 300)

3. Mäklarekonomprogrammet 247 (1 307)

4. Förskollärarprogrammet 164 (548)

5. Ekonomprogrammet 122 (914)

Populäraste programmen vid Högskolan Väst, ht 2016.

1. Socialpedagogiska programmet 423 (1343)

2. Mäklarekonomprogrammet 288 (1 792)

3. Sjuksköterskeprogrammet 283 (1 627)

4. Förskollärarprogrammet 169 (675)

5. Ekonomprogrammet 132 (1 096)

Källa: Universitets- och högskolerådet

ANNONS