Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tre enheter från räddningstjänsten ryckte ut till branden i en gammal ladugård. Bild: Pontus Lundahl/TT
Tre enheter från räddningstjänsten ryckte ut till branden i en gammal ladugård. Bild: Pontus Lundahl/TT

Allvarlig skogsbrand förhindrades

SOS Alarm fick vid 12-tiden på fredagseftermiddagen ett larm om en brand i en ladugård på Kroppefjäll, mellan Strömersvik och Borekulle. Branden spred sig till den intilliggande skogen.

Inledningsvis befarade Simon Willner, inre befäl vid räddningstjänsten i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, att branden kunde bli allvarlig.

– Det är torrt i markerna så det kan bli allvarligt, säger han.

Spred sig

Simon Willner uppgav att det var tre stationer - Mellerud, Åsensbruk och Brålanda - som var involverade i släckningsarbetet.

Senare på fredagen sade räddningschef Hans Därnemyr att ladugården har brunnit ner helt och att den då var så gott som släckt.

– Men som en konsekvens av ladugårdsbranden har vi nu en mindre skogsbrand där vi håller på att säkra upp. Vi vet inte om branden kommer att sprida sig över ett större område eftersom det är kruttorrt i markerna. Å andra sidan blåser det inte något särskilt i dag. Hade det varit i går hade det blivit besvärligare.

Var kvar

Vid 14.30-tiden var branden i terrängen släckt, men det brann fortfarande något lite i resterna av ladugården. Samtliga av räddningstjänstens enheter var kvar på platsen.

– Vi kommer att bli kvar ett tag. Takplåtar och annat som ligger över resterna av ladugården måste lyftas bort för att vi ska kunna lägga på ordentligt med vatten eftersom det är så torrt, sade Peter Grönros, inre befäl hos räddningstjänsten.

Allt eftersom under eftermiddagen minskades bemanningen ner.

Den nu nedbrunna ladugården hade inte används för djur på många år, enligt räddningstjänsten, och var i det närmaste fallfärdig.